O pasiune rară: ajutorul acordat nevoiașilor!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 5 iunie 2016

Londra_Ciprian Prodan

Ciprian Prodan are mai puțin de patru ani de când se află în UK, dar este deja recunoscut pentru faptele sale caritabile. Este un om care s-a născut ca să-i ajute pe ceilalți. Și pentru că este român, îi place să ajute, în special, alți români.

Și-a început „cariera caritabilă” în Londra dând de mâncare cerșetorilor de pe stradă. Mai târziu, a ajuns să inițieze acțiuni organizate de ajutor a celor aflați în dificultate. Ultima acțiune pe care și-a pus amprenta are loc în fiecare duminică la Centrul Comunitar Român din Londra. Aici și în această zi, fiecare român poate găsi o masă caldă și sprijin pentru a putea obține un loc de muncă!

Compasiunea lui Ciprian își are rădăcinile în începuturile sale britanice pentru că el însuși, atunci când a ajuns prima dată în UK, a fost într-o situație grea, lucrând în condiții groaznice pentru bani puțini.

„Primul meu job în UK a fost la o fermă de căpșuni în Scoția. După câteva zile, mă întrebam ce caut eu aici. Avusesem o mică afacere în țară și am dat faliment. Și acum eram ca un sclav pe plantație. Am strâns, însă, din dinți și nu am cedat. Condițiile erau groaznice. Poate ați mai auzit și alte experiențe de la alți români care ajung să lucreze la aceste ferme. Muncești din greu de dimineața până seara. Dormi într-o rulotă prin care bate vântul. În plus, acolo unde am fost eu, a plouat încontinuu. În trei luni, cât am stat acolo, am văzut soarele de cel mult cinci ori. A fost incredibil de greu. Am fost la un pas să mă întorc acasă, așa cum mulți au făcut-o, dar am avut norocul să mă ajute cineva”, ne-a povestit Ciprian.

 

În mijlocul drogaților

„Aveam un prieten în Londra cu care țineam legătura și căruia i-am spus că aș vrea să plec. Mi-a spus că e mai bine să vin în Londra. Adunasem deja câțiva bănuți și am venit aici. Nu vreau să sperii lumea și să pomenesc zona în care am locuit prima dată, dar a fost ceva ca-n filme. Numai drogați pe stradă, împărțeam locuința cu o familie din Sri Lanka. În fine, fiecare cu obiceiurile lor. Până la urmă erau oameni de treabă și, cum nu aveam nimic de împărțit cu nimeni, n-am avut nicio problemă”, ne-a spus Ciprian.

 

2.000 de lire pe săptămână

„Am început de jos, în construcții. Eram labourer. Dar pentru că eram muncitor și pentru că știam meserie, am fost apreciat de la început. Primul meu patron a fost un rus, care avea o firmă mică de construcții. Plătea cash in hand, dar era serios. Cât spunea, atât îți dădea. După aceea, m-am angajat legal printr-o agenție. Am avut aceeași problemă ca mulți români. Nu știam limba engleză. Cu toate acestea, nu m-am dat bătut. Sunam mereu și mereu la agenții. Până la urmă, ajunseseră să mă cunoască după numărul de telefon. Spuneam doar atât: «job for me?» După atâtea insistențe, mi-au dat de muncă și nu i-am dezamăgit. Prima companie mare la care am lucrat ar fi dorit să mă angajeze direct, dar nu se putea pentru că aveam contract cu agenția. Cu timpul, am început să iau lucrări pe cont propriu. Făceam tot ceea ce înseamnă amenajări interioare. Clienții, mulțumiți de munca mea, mă recomandau prietenilor sau cunoscuților și am ajuns să câștig aici cât nici nu visam, chiar și 2.000 de lire pe săptămână”, ne-a declarat Ciprian.

 

Cariera caritabilă

Am redat câteva declarații ale experienței de muncă și de viață a lui Ciprian pentru că de aici a început totul.

„Când văd un român necăjit pe stradă îmi amintesc de mine. Așa am fost și eu la început, fără acte, fără să știu o boabă de limba engleză. De aceea, încerc să ajut pe toată lumea. Și eu am fost ajutat, iar acel ajutor a contat enorm pentru mine. Dacă nu era prietenul care m-a ajutat să vin în Londra, sigur mă întorceam acasă și continuam chinul din România. Am avut parte de o mână întinsă și acum întind și eu ambele mâini pentru a-i ajuta pe cei care vor să muncească și să aibă o viață decentă”, ne-a declarat Ciprian.

—————————————

Cerșetori vegetarieni:

„Sandviciul e cu carne? Nu, mulțumesc!”

 

Pare incredibil, dar există pe străzile Londrei și cerșetori care refuză mâncarea cu carne pentru că au adoptat un regim alimentar sănătos și sunt vegetarieni!

„La început, am fost și eu surprins când am fost refuzat. Din experiența mea, pot să deduc că cerșetorii vegetarieni sunt englezi, în niciun caz români. Pur și simplu, sunt oameni care nu au unde dormi sub un acoperiș, nu au ce mânca, dar chiar dacă mor de foame, nu pun gura pe carne. Dacă le oferi ceva de mâncare, întreabă: E cu carne sau fără? Pentru ei, am cumpărat special sandviciuri fără carne!”

Ciprian

—————————————

 

Cu sacoșa de mâncare la cerșetori

După ce s-a integrat în piața muncii și în societatea londoneză, prima grijă a lui Ciprian a fost soarta oamenilor străzii. „Peste tot vedeam cerșetori și nu mă lăsa inima să nu le dau câte ceva, un bănuț, un sandvici sau orice altceva. Normal, căutam români. Din păcate, nu era greu să îi găsesc, pentru că mulți cerșetori de pe străzile Londrei sunt români. Nu vorbesc de țiganii sau romii care au venit special pentru asta în Londra. Erau oameni care voiau să muncească, dar nu reușeau să se angajeze. Din păcate, erau mulți care nu voiau să fie ajutați. NU știu de ce, poate le era rușine. Îi întrebam ce e cu ei pe stradă, cum au ajuns aici. Nu voiau să răspundă. Cu timpul, am învățat unde să-i găsesc, mă duceam la magazin, luam o sacoșă cu sandviciuri și le împărțeam pe stradă”, ne-a declarat Ciprian.

 

Din ce în ce mai mulți români pe străzile Londrei

„Și la început găseam destui români pe stradă, dar în ultima vreme sunt din ce în ce mai mulți, și asta mă îngrijorează. Nu toți sunt cerșetori. Au ajuns pe stradă pentru că nu au altă soluție. De aceea, eu încerc, pe lângă sandviciul pe care îl ofer, să ajut și altfel, să-și găsească un loc de muncă. Puțini sunt, însă, cei care vorbesc pentru a se lăsa ajutați. Mulți dintre ei sunt resemnați”, spune Ciprian.

—————————————

Musulmanii caritabili, activi pe străzile Londrei

 

Având atâta experiență caritabilă pe străzile Londrei, Ciprian a observat un fapt mai puțin obișnuit:

„Cu timpul, am observat că nu sunt singurul care ajută cerșetorii. Din ce am observat, există cel puțin o asociație de musulmani care face asta în mod organizat. Adică la o dată și la oră fixă, o echipă umanitară se prezintă în diverse locații din Londra cu pachete pentru cerșetori. Din câte mi-am dat seama, fac asta de mult timp deoarece cerșetorii de profesie știu exact locul și ora exactă unde se dau aceste ajutoare și e mare îngrămădeală acolo. Mi se pare extraordinar mai ales pentru că, de când împart ajutoare pe străzile Londrei, n-am întâlnit niciodată un cerșetor musulman!”

Ciprian

—————————————

 

Acțiune de amploare, inițiată de Ciprian

Ciprian nu s-a mulțumit doar cu împărțitul de sandviciuri pe stradă și a avut ideea unei acțiuni care a prins roade și se derulează deja de cinci săptămâni la Centrul Comunitar Român din Londra. „M-a gândit că sunt și alți români care vor și pot să-și ajute semenii. Ideea era să cerem ajutorul restaurantelor românești, să ne dea alimente pe care să le împărțim într-o anumită zi românilor aflați în dificultate. I-am spus această idee lui Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Român din Londra, și acesta a acționat imediat. A luat legătura cu patronii restaurantelor, toți au fost de acord, eu am strâns alimentele cu mașina mea și de atunci facem asta în fiecare duminică”, ne-a declarat Ciprian.

—————————————

Rămas văduv,

a venit în Londra să-și crească cei șapte copii

 

Ciprian ne-a povestit despre unul dintre cele mai interesante cazuri descoperite în activitatea sa umanitară:

„Am găsit un român, tatăl a șapte copii, dintre care doar unul major, care a venit aici pentru a putea să-și crească copiii. L-am ajutat, și-a găsit un job, dar ceea ce este și mai interesant este faptul că și el este acum unul dintre cei care ajută. Mai exact, la ultima întâlnire de la Centrul Comunitar Român, s-a oferit să sune și să vorbească pentru ca șapte români să obțină Insurance Number. Pe mine, asta mă bucură cel mai mult și îmi dă speranțe de mai bine pentru toți românii pentru că dacă binele este răspândit, atunci toți vom fi ajutați.”

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!