O posibilă nouă taxă pe benzină în UE

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 5 februarie 2016

benzina19Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, a propus să se introducă o taxă pe litrul de benzină în statele UE cu scopul de a se obține fonduri pentru gestionarea crizei refugiaților, idee susținută de vicepreședintele Comisiei Europene (CE).

Comisarul european pentru moneda euro, Valdis Dombrovskis, care este și vicepreședintele Comisiei Europene, susține propunerea ministrului german de finanțe de a se introduce o nouă taxă pe carburanți la nivelul UE. Măsura ar duce la colectarea unui fond care ar trebui să fie folosit de statele membre pentru a gestiona criza refugiaților veniți din Africa și Orientul Mijlociu.

„Trebuie să securizăm frontierele externe ale spațiului Schengen cât mai urgent. Soluția pentru această problemă nu trebuie să fie limitată de lipsa fondurilor. Dacă nu există suficient de multe fonduri în bugetele naționale ale statelor UE, am putea, de exemplu, să aplicăm o taxă pe fiecare litru de benzină”, a declarat recent Wolfgang Schäuble, potrivit Jurnalul.ro.

„De ce să nu convenim acest lucru la nivel european, dacă vorbim de un obiectiv atât de urgent”, adăugase acesta.

 

„Criza refugiaților este costisitoare”

Ecoul la nivel european căutat de Wolfgang Schäuble a venit prin declarația vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a lăudat ideea într-un interviu în presa germană. „Sunt de acord cu domnul Schäuble, avem nevoie de idei inovatoare în Europa pentru a putea face față actualei crize a refugiaților. Criza este una costisitoare”, a spus Dombrovskis.

„O taxă pe benzină, fie la nivel național, fie la nivel european, ar putea fi o posibilă sursă de finanțare, mai ales că în prezent prețul petrolului este la un nivel istoric de scăzut. Rezolvarea acestor probleme nu trebuie să eșueze din cauza lipsei de mijloace financiare”, a adăugat Dombrovskis.

Vicepreședintele CE este primul oficial european care susține ideea ministrului german de finanțe, o idee care în Germania a stârnit reacții de opoziție chiar și în cadrul partidului din care Schäuble face parte. „Nu putem accepta ca șoferii germani, care depind de autovehiculul lor, să fie puși să scoată bani din propriul buzunar”, a declarat vicepreședintele partidului de guvernământ, CDU, din care face parte și ministrul de finanțe.

După integrarea în Uniunea Europeană, România a fost nevoită să-și ajusteze în mai multe trepte prețul benzinei, pentru a se alinia la normele comunitare. Potrivit directivei europene 96 din 2003, taxele minime pe care un stat membru le aplică pentru benzină sunt de 421 de euro la 1.000 de litri și de 330 de euro la 1.000 de litri de motorină.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!