O punere la punct necesara

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 23 octombrie 2011

Se deruleaza, uneori, un dialog prea putin mediatizat si prea putin apreciat de public, intre o institutie romaneasca si o seama de institutii straine. De regula, institutia romaneasca este o misiune diplomatica. Ceea ce scade enorm interesul presei, fiindca mesajele diplomatice sunt banuite a fi mult prea prelucrate, atenuate, machiate, pentru a mai reprezenta adevaratul contur al unui fenomen. Este, si aceasta, una din prejudecatile de care nu scapam decat atunci cand apare vreo catastrofa, iar institutiile romanesti devin surse minunate de informatie. La Londra, o atare luare de pozitie, tocmai transmisa presei de catre Ambasada, ar trebui sa provoace o cascada de scuze si tiraje intregi de „mea culpa”.

Un intreg scenariu de defaimare a imigrantilor din Romania s-a dovedit a fi pura fabulatie. Documentul fabricat de fostul guvern sustinea ca „cetatenii romani din Marea Britanie au un nivel de educatie scolara mai scazut si solicita ajutoare sociale mai mult decat alte categorii de imigranti sau populatia autohtona”. Dupa publicarea datelor, insa, se observa ca romanii „reprezinta categoria de straini cu cel mai ridicat nivel de educatie, cea mai mare rata de ocupare si cel mai mic nivel de somaj, dintre strainii aflati in Marea Britanie”. Pentru a inlatura orice urma de interpretare, am citat din mesajul Ambasadei. Ciocnirea celor doua realitati, cea mediatizata de tabloidele britanice si cea sesizata de misiunea diplomatica romaneasca, este spectaculoasa. Scepticii vor spune: „Ei si, ce mare lucru? Toata ziua gasim drepturi la replica, puneri la punct, precizari, si in agitatia asta nimeni nu mai stie care e adevarul.” Nu de adevar au nevoie cititorii tabloidelor, ci de spectacol. Or, punerea la punct a Ambasadei inlatura tocmai savoarea unui scandal care ar fi putut continua luni intregi.

Pentru ziaristii de la The Telegraph, intamplarea e catastrofala. Se dovedeste ca articolele nu aveau nici cea mai firava documentare, ca semnatarii lor n-au fost munciti de nicio intrebare, ca subiectele au trecut prin fata lor placide, precum cirezile de vaci care traverseaza, alene, o sosea aglomerata. Incredibila lipsa de profesionalism nu este egalata decat de o natanga stare de impunitate si de o vesela complicitate la o operatiune care se cheama, oricum am invarti-o, tot defaimare. Cu ocazia aceluiasi text de precizare, o seama intreaga de spaime colective generate de tabloide sunt maturate ca niste firimituri de pe o masa. Din 2009 incoace, numarul imigrantilor romani nu creste, ci scade, iar nivelul lor profesional nu scade, ci creste. Publicarea informatiilor de catre actualul guvern britanic este un semn de normalitate, iar interventia Romaniei este un gest necesar. La Londra, ceata nu poate acoperi chiar totul.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!