O relatie model: romanii si imigrantii britanici in Romania…

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 18 noiembrie 2013

Imigrantii britanici din Romania sunt inconjurati de localnici cu multa caldura si amabilitate, in timp ce romanii din Regatul Unit sunt umiliti nemeritat in campanii de presa agresive si tendentioase, a sugerat o cunoscuta jurnalista scotiana intr-un articol emotionant publicat in 8 noiembrie. „Rant at Romanians beggars belief” este titlul articolului aparut sub semnatura jurnalistei Jane Bradley in publicatia Scotsman, care se tipareste in fiecare zi in Edinburgh, capitala Scotiei.

 

Pe cand predam limba engleza in Romania…

„In urma cu 10 ani, am trait timp de 12 luni in Romania. Nu eram acolo ca voluntar ori ca misionar pentru vreo fundatie caritabila. Nu am lucrat nici cu copii orfani din aceasta tara. Am fost, pur si simplu, un lucrator imigrant”, incepe destainuirea jurnalistei Jane Bradley din paginile ziarului Scotsman.

Ea adauga ca avea un loc de munca bun, intr-un „liceu public”, unde preda limba engleza pentru elevi inteligenti din clasele gimnaziale. Era platita cu salariul standard de care beneficia pe atunci in Romania un profesor tanar si fara experienta; adica aproximativ 40 de lire sterline pe luna. Cam de acelasi venit beneficiau si multi dintre colegii ei, cadre didactice in Romania, subliniaza autoarea aceluiasi articol. „Totusi, ca si strain, eu ma bucuram de unele facilitati: mi s-a oferit cazare gratuita si nu trebuia sa platesc cheltuieli de intretinere. Spre deosebire de mine, tinerii profesori romani erau nevoiti sa traiasca in continuare impreuna cu parintii ca sa aiba bani sa-si cumpere «de-ale gurii».

In ciuda avantajelor financiare de care ma bucuram, nu mi s-a sugerat niciodata ca ar trebui sa ma intorc in tara mea. Nimeni nu mi-a spus ca as fura locurile de munca ale localnicilor. Nimeni nu mi-a cerut vreodata sa nu apelez la serviciile nationale de sanatate acordate in regim gratuit. Dimpotriva, toata lumea ma primea cu bratele deschise.

Imi amintesc ca oamenii realizau cat de greu trebuie sa fie sa traiesti dintr-un salariu de profesor debutant si ma ajutau pentru a-mi usura situatia. Faceau acest lucru desi conditiile lor de viata erau mult mai dificile decat cele ale unui britanic de conditie medie.

Si colegii de la scoala m-au ajutat oferindu-mi ore suplimentare ca profesor supraveghetor la examene. De asemenea, am mai castigat bani dupa ce mi s-a acordat sansa de a lucra ca profesor suplinitor la cursuri de limbi straine de la universitate. Prietenii mei din Romania ma invitau deseori la cina acasa la ei, iar de cate ori ma pregateam sa plec cu avionul spre Marea Britanie, imi umpleau bagajele cu borcane de gem, muraturi si tocanite de legume preparate in casa”, dezvaluie Jane Bradley.

 

Zece ani mai tarziu…

„Si iata ca, un deceniu mai tarziu, tinerii romani, profesori, medici sau lucratori comerciali se bucura, in sfarsit, de aceleasi drepturi in Marea Britanie ca si cele de care am beneficiat eu cand am lucrat ca si cadru didactic in tara lor”, continua destainuirea unei britanice care in primii ani ai acestui mileniu a trait ca imigrant in Romania.

In vremea in care Jane Bradley se afla acolo, tara est-europeana nu era inca membra a Uniunii Europene si cetatenii UE aveau nevoie de viza ca sa poata munci. „Oricum, din 1 ianuarie 2007, data la care Romania a acces in UE, si eu, ca si orice alt cetatean european, pot oricand sa obtin un loc de munca si sa ma stabilesc acolo. In schimb, romanii nu s-au bucurat de aceeasi libertate in Regatul Unit in ultimii sapte ani. Si, din pacate, si locuitorii Romaniei care isi propun sa se mute in viitor in Marea Britanie vor avea probabil emotii atunci cand isi vor face bagajele, chiar daca restrictiile pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari vor fi eliminate dupa 1 ianuarie 2014”, constata cu dezamagire jurnalista din Scotia.

„Modul in care s-a ajuns sa se arunce cu «otrava» in prezent asupra romanilor este de-a dreptul dezgustator. Iar unul dintre tabloidele care apar la Londra s-a remarcat in mod special prin atacurile sale abominabile indreptate inspre «noii imigranti» (Daily Express – n.r.). Respectiva publicatie a lansat recent o petitie prin care cere guvernantilor inchiderea granitelor pentru romani si vecinii lor bulgari. Articolele publicate in paginile aceluiasi ziar sunt sustinute cu imagini ale romilor – membrii acelei comunitati etnice care erau cunoscuti pana nu demult sub numele de tigani – ce pot fi vazuti cersind pe strazile oraselor britanice. Si stiti care este mesajul acestei campanii? Acela ca romanii si bulgarii ar fi cu totii niste cersetori care trebuie tinuti departe de frontierele Regatului Unit”, atrage atentia Jane B.

Ea explica britanicilor ca a identificat doua idei eronate, care si-au facut loc in actuala dezbatere referitoare la prezenta romanilor in UK. „In primul rand, aceea ca nu toti romii sunt nascuti in Romania, ci doar o parte dintre ei. Exista comunitati de romi si in Republica Ceha, in Ungaria ori in Slovacia. Si toate aceste trei state beneficiaza deja de accesul liber pe piata muncii din Marea Britanie.

In al doilea rand, orice roman sau bulgar are dreptul la libera circulatie in Marea Britanie si in prezent. Doar ca, in ultimii sapte ani, acestia nu au avut dreptul sa munceasca legal in tara noastra decat in anumite conditii”, mai subliniaza jurnalista de la Scotsman.

 

Europa, o sansa pentru fiecare

Orice roman sau bulgar, fie el rom sau nu si care si-a dorit sa vina sa cerseasca pe strazile marilor orase din Regatul Unit, a putut sa faca acest lucru si pana in prezent, sustine Jane Bradley. „Acum, li se ofera acestor oameni sansa de a munci legal, ca angajati in tara noastra. Ei vor plati taxe si contributii sociale la bugetul britanic. Si, in acest fel, probabilitatea unei asa-zise noi invazii de cersetori veniti dinspre Europa de Est se diminueaza.

In acelasi timp, pentru romanii si bulgarii care isi doresc sa munceasca cinstit eliminarea restrictiilor de pe piata muncii deschide noi si multiple perspective. Ei se afla in fata unor posibilitati pe care noi, norocosii posesori ai unui pasaport britanic, le-am avut de multa vreme si ne-am si bucurat de efectele lor”, mai spune jurnalista.

In opinia sa, de acum, romanii si bulgarii care isi doresc sa faca o schimbare in propria lor viata si isi propun sa petreaca vreme mai indelungata pe taram britanic vor putea sa incerce sa obtina aici un loc de munca, de pe urma caruia sa-si asigure veniturile necesare traiului; exact asa cum procedeaza ceilalti cetateni ai UE, cum ar fi francezii, italienii ori spaniolii… Si nimeni nu are nimic impotriva acestora.

„Imi amintesc, asadar, cu placere de Ionela, o profesoara de limba romana care isi doreste mult sa traiasca un timp intr-o tara straina, exact asa cum am facut si eu in trecut. Ma mai gandesc, de asemenea, la bulgarul Gregory, un specialist in stiinte politice, caruia ii va face deosebita placere sa isi aprofundeze studiile legate de guvernul european in capitala Scotiei.

Si, nu uitati ca, in acelasi timp, liberalizarea pietei muncii in Europa este o sansa pentru oricare dintre voi. Nu aveti decat sa incepeti sa cautati locuri de munca si sa va pregatiti pentru a trai o aventura la Bucuresti sau la Sofia. S-ar putea ca dupa aceea sa nu va mai doriti sa va intoarceti nicicand in Regatul Unit…”, este concluzia trasa de Jane Bradley in paginile publicatiei Scotsman din Edinburgh.


Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!