O româncă a dat „lecţii de predare” profesorilor de la Cambridge

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 26 ianuarie 2015

Londra_Anamaria Eli

O româncă a fost invitată să „dea lecţii” de predare a muzicii profesorilor de la Universitatea din Cambridge. Povestea sa aparent incredibilă a fost dezvăluită în ediţia locală de Cluj a publicaţiei Adevărul. O cheamă Anamaria Eli, este pasionată de muzică, iar aventura ei, pornită din Transilvania, a atins punctul culminant în renumitul centru universitar britanic Cambridge.

„Dragostea pentru muzică şi felul aparte de a preda au dus-o pe Anamaria Eli, de 34 de ani, din Cluj-Napoca, în faţa profesorilor de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, cărora le-a împărtăşit din experienţa sa”, scriu jurnaliștii de la Adevărul…

 

„Unde ai învățat să cânți așa?

Marile schimbări au început în viaţa Anamariei Eli în urmă cu doar trei ani, când aceasta se îndrăgostea de Cluj, orașul de pe dealul Feleacului. Sora ei i-a luat atunci un bilet la concertul grupului rock german Scorpions. Tânăra s-a deplasat în orașul universitar din inima Transilvaniei de la Orăștie, localitate în care trăia împreună cu părinţii.

„Ploua infernal, urcam Feleacul, mă duceam acasă la Orăştie, la părinţii mei, şi am zis că trebuie să mă mut aici (la Cluj – n.r.)”, povesteşte Anamaria. Câteva săptămâni mai târziu, ea se stabilea în inima Ardealului. Obţinuse și un post la Transylvania College, o instituţie de învăţământ care are renumele că funcţionează «ca în Occident».

 „Sunt o norocoasă. Când am intrat în şcoala asta am zis: «Wow, oamenii ăştia chiar ştiu ce înseamnă să faci muzică!»”, își amintește Anamaria Eli. Ea avea la acel moment aproximativ 15 ani petrecuţi în școlile de muzică din sistemul educaţional românesc de stat şi privat.

Anamaria a câștigat repede aprecierea conducerii unităţii de învăţământ din Cluj. Ei i s-a propus chiar să ţină nişte ore deschise la o conferinţă internaţională cu specialişti de muzică din toată lumea. Se întâmpla în 2012, an în care Transylvania College a încheiat un parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

„Iar eu, cum nu am învăţat niciodată să zic «nu», am zis «da». Apoi m-am gândit: cum să ţin eu lecţii în faţa acestor oameni? Am «mâncat» cărţile lor în facultate. Ei sunt nişte modele pentru mine, sunt titani în muzică. Datorită profesorilor de la Cluj, pe care nu i-am văzut şi de care îmi era frică, am ajuns unde sunt acum. Şi ei mă cheamă să le predau noi metode de predare a muzicii?!”, se destăinuie Anamaria. Ea și-a învins, însă, temerile și a vorbit două ore despre cum predă ea muzică în faţa unui public format din specialiști. Discuţia a continuat pe urmă la o cafea. „Şi ei, oamenii aceştia pe care îi admir enorm, m-au întrebat: «Tu unde ai învăţat să cânţi aşa? Ai făcut ceva cursuri speciale?» Atunci am avut curajul să le spun că din cauza lor mi-a fost teamă să dau la facultate la Cluj şi că de-asta aproape că uram Clujul. Mi-au zis: «Tu eşti incredibilă!»”

Anamaria Eli a continuat să ţină prelegeri la conferinţa internaţională anuală de la Cluj. A făcut-o în 2013 și apoi anul trecut. Doar că, la ultima ediţie, a participat şi Phil Kirkman, directorul Facultăţii de Educaţie de la Cambridge…

————————————–

„Vrei ceva de la viaţă? Păi, munceşte pentru asta!”

Anamaria Eli (34 de ani), profesoară de muzică la o şcoală internaţională din Cluj

————————————–

 

Invitaţie la Cambridge University

Phil Kirkman, reprezentantul prestigioasei instituţii britanice Cambridge University, a fost impresionat de modul în care Eli le-a predat jazz elevilor de clasa a VI-a. Apoi a urmărit-o ţinând lecţii deschise pentru a arăta cum poate fi predată altfel muzica. În final, acesta a chemat-o la Cambridge într-un schimb de experienţă.

 „Phil Kirkman (n.r. – directorul Facultăţii de Educaţie de la Universitatea Cambridge) i-a zis unui prorector al Academiei de Muzică din Cluj: «Este atât de talentată încât merită să fie la Cambridge. Locul ei e la Cambridge!»”, povesteşte Anamaria Eli. Și din nou, tânăra din România nu a spus „nu”.

Anamaria Eli a ajuns în renumitul centru universitar de la Cambridge în 2 noiembrie 2014. Era noaptea, iar a doua zi de dimineaţă s-a făcut planificarea pe ore a şederii ei în Anglia. Mai întâi, ea a asistat la un curs de training pentru viitorii profesori de muzică, adică un fel de modul psiho-pedagogic în România. Acel curs durează aproximativ doi ani şi îi pregăteşte pe studenţi pentru a fi buni dascăli. Tot în prima zi, tânăra profesoară de muzică din România a mers la biblioteca universităţii, care este imensă şi dotată cu toate resursele de care ai nevoie.

„La Cambridge nu intră oricine. În orice facultate ţi se dă un cod de intrare, inclusiv pentru folosirea reţelei de internet. Ai o foaie, cu numărul, cu codul tău”, detaliază tânăra profesoară.

Anamaria Eli a petrecut la Cambridge cinci zile. Programul acesteia începea la ora 7:00 dimineaţa. A vizitat şapte şcoli, unde a ţinut lecţii atât pentru elevi, dar şi pentru profesori.

„Am luat toate formele de transport posibile”, povestește Anamaria, accentuând că folosea în permanenţă GPS-ul pentru a se putea orienta. „Unele şcoli erau şi la o distanţă de o oră între ele”, adaugă ea.

————————————–

„Avantajul lor a fost că, atunci când au o idee, nu le închide nimeni uşa în nas. La noi se pun atât de multe piedici, încât ajungi să cedezi, să nu mai faci nimic. Ei, la Cambridge, au reuşit, încet-încet, să schimbe sistemul educaţiei muzicale, apoi în domeniul matematicii, au văzut că merge bine, apoi au încercat pe altă materie şi tot aşa. Nu au început pe zece mii de părţi, nu au făcut un amalgam. Au avut şi avantajul de a li se fi deschis uşile.”

Anamaria Eli

————————————–

 

Metodă de predare sau terapie?

Londra_Anamaria Eli1

Profesoara de muzică Anamaria Eli din Cluj a repetat la Cambridge lecţiile pe care le ţine de obicei în ţara natală, dar în prezenţa profesorilor prestigioasei instituţii de învăţământ superior din Anglia și în şcolile britanice cu care universitatea are legături strânse.

Metoda sa de predare care a adus-o în Marea Britanie combină educaţia cu terapia prin muzică. Terapia prin muzică ajută la creşterea încrederii în propriile forţe şi are un mare succes la copii, deşi se aplică în mod special pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru cele cu boala Alzheimer, explică Anamaria Eli. Iar cursurile predate de româncă sunt adaptate nevoilor elevilor de gimnaziu. Aceştia trebuie să recunoască, la sfârşitul claselor gimnaziale, notele muzicale, să ştie ritmică, să ştie să asculte o muzică bună, dar să ştie şi cum e compusă muzica, mai spune clujeanca. Ea adaugă că a empatizat cu elevii englezi şi a observat că lor le plac mult samba şi muzica indiană. A mai sesizat, de asemenea, că în Marea Britanie se merge foarte mult pe istoria muzicii, muzica clasică şi pe muzica tradiţională a celorlalte popoare din Asia şi din Africa.

„Am văzut că elevii de clasa a VII-a răspundeau foarte bine la samba şi atunci mi-am atins toate obiectivele prin samba: au învăţat notele, ritmul etc. Apoi am făcut paralelă şi cu muzica simfonică astfel încât să-i fac pe copii să vină la operă. În niciun caz nu cum am învăţat noi, adică prin audiţii. Nu, nu, nu! Există London Symphony Orchestra, care a rescris toate piesele de rock şi pop şi le-a făcut simfonice. Aşa învaţă copiii instrumentele muzicale. Şi eu aplic asta, la mine, la oră. Tot cu acest exemplu le arăţi cum e construit un gen muzical. Spre exemplu, «Fuga» de Bach, un gen muzical care datează din epoca barocului. Cum să le-o explic? E complexă, e destul de dificilă, doar dacă eşti la liceu vocaţional înveţi asta. Atunci am găsit pe Youtube piesa «Paparazzi» a lui Lady Gaga. Cine i-a scris acea compoziţie ştie că e gen muzical baroc. Elevii mei au rămas: «what?»/«ce?». Aşa predau şi la mine, la şcoală”, explică Anamaria Eli.

 

Despre modelul britanic

 Anamaria Eli a observat la Cambridge că în renumita universitate britanică se pune un mare accent pe practică, dar şi pe continuitate în relaţia universitate-piaţa muncii. Studenţii de la Cambridge merg la cursuri, dau examene şi fac practică la şcoli. Cum este și în România, doar că absolvenţii din Regatul Unit nu au grija locului de muncă după ce termină studiile, deoarece Facultatea de Educaţie care îi pregăteşte are legături strânse cu mai multe şcoli şi îi direcţionează ţintit. Românca a remarcat, de asemenea, că studenţilor nu le era teamă să pună întrebări – „aşa cum ne era nouă la şcoală”, după cum spune profesoara. În plus, pe lângă pregătirea pedagogică, absolvenţii universităţii din Anglia sunt şi foarte buni instrumentişti.

„Noi ne lovim foarte mult de hârţoage şi de faptul că, dacă în planul de lecţie scrie că eu te învăţ pe tine metoda asta, eu trebuie să mă ţin de planul ăla de lecţie, pentru că mi-e frică să am iniţiativă, deoarece aşa am fost crescută în sistem. Ne este teamă să trecem peste bariere. Ei (n.r. – britanicii) mizează foarte mult pe practică. Ştiu că au «n» metode. Nimeni nu îi îngrădeşte să le folosească cum vor”, adaugă Anamaria Eli.

Anamaria Eli a mai apreciat la Cambridge felul în care statul britanic îi sprijină financiar pe tinerii talentaţi pentru a urma cele mai bune școli. Se ştie că şcolile cele mai bune din Anglia sunt cele private, care costă foarte mult. Dar pe cei care sunt foarte buni şi care nu îşi permit să studieze în şcoli private, statul britanic îi ajută. „Faci un contract cu statul, care în momentul în care iei primul salariu îţi trage lunar, pentru o anumită perioadă de timp, 100 de lire. Deci tu plăteşti rată la stat că el te-a trimis la facultate. E foarte bine. Mi-ar fi plăcut să fiu studentă acolo. Mi-ar fi plăcut ca statul englez să-mi zică că sunt bună şi că mă susţine să-mi fac studiile la Cambridge”, mărturiseşte visătoare profesoara.

Educaţia din România e la 50 de ani distanţă de Cambridge, crede Anamaria Eli. De altfel, directorul Facultăţii de Educaţie din cadrul Universităţii Cambridge i-a povestit acesteia cum universitatea britanică a trecut prin problemele cu care se confruntă în prezent învăţământul românesc, dar în urmă cu 50 de ani. „Cum au depăşit momentul? Prin paşi foarte mici, au schimbat curriculum (ce trebuie să ştie elevii la o disciplină şcolară) la o materie, au văzut că merge. Apoi au luat altă materie”, mărturisește Anamaria.

————————————–

„Cu ce suntem noi deasupra lor? Chiar am discutat acest lucru la Cambridge. Educaţia de excelenţă! Avem foarte multe vârfuri pe toate palierele educaţionale: IT-işti, muzicieni de seamă, care sunt la ei. Nu au rămas la noi din acelaşi principiu, că li se închid uşile în nas. Apoi partea financiară…”

Anamaria Eli

————————————–

 

În loc de concluzie…

Anamaria Eli este acum al doilea profesor moderator atestat Cambridge din România. Această atestare îi dă dreptul să evalueze elevii care îşi dau bacalaureatul la muzică, după standardele prestigioasei instituţii. Dorinţa ei cea mai mare, după ce s-a întors din Anglia, este să le ofere şansa la educaţie muzicală tuturor copiilor. „ Dacă elevii vor conştientiza cât de mult a muncit cel de pe scenă, atunci nu o să ne lovim de faptul că unii mănâncă seminţe la concerte simfonice pentru că nu ştiu că omul ăla de pe scenă studiază nu ştiu câte ore pentru trei minute în faţa publicului. Îţi dai seama, ai trei minute pe scenă şi dacă în alea trei clachezi… Ca să-i faci să înţeleagă, cânţi cu ei în faţa clasei, pe scenă, nu-i laşi singuri, atunci vor conştientiza. Şi altfel se vor raporta. E valabil în toate domeniile. O să încerc toată viaţa mea şi ştiu că nu voi schimba toată România. Însă voi continua să încerc”, spune cu convingere clujeanca.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!