O româncă de 17 ani i-a impresionat pe francezi

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume, Poveşti româneşti pe data 13 august 2015

franta_marie-renee-andreescu_1

Marie Renee Andreescu, o româncă de 17 ani de la Liceul Francez din București Anna de Noailles, a câștigat admirația francezilor, după ce a obținut o medie mare la bacalaureatul susținut în Franța și a suflat de sub nasul francezilor premiul întâi la concursul general de filosofie.

„Eu am fost crescută în spiritul culturii franceze”, mărturisește fata într-o franceză perfectă, la finalul examenelor susținute în Franța, scrie La Croix, potrivit ziare.com.

Bunicul său, profesor de franceză, i-a insuflat dragostea pentru această limbă, iar părinții săi, un inginer și o profesoară de matematică, au decis să o înscrie la o școală franceză. Fata crede că și „școala românească poate să ducă la excelență, dar nu găsim acolo valorile umaniste transmise de sistemul educațional francez”, adaugă sursa citată.

Marie Renee este interesată de științele umaniste și a ales să studieze literatura franceză, iar pe viitor vrea să urmeze dreptul.

 

Peste nota maximă

Cel mai slab punctaj l-a obținut la bacalaureat la sport, însă mulțumită unui bonus provenind din materiile opționale, a obținut o medie generală de 20,35, deși în sistemul de învățământ francez nota maximă pe care un elev o poate obține este 20.

„Bacalaureatul francez se susține la fiecare materie studiată. Se dă probă inclusiv la sport. Deci, avem 12 probe obligatorii, la care se adaugă, dacă dorim, două probe opționale bonus. Ele nu pot decât să ne aducă puncte în plus. Dat fiind că luasem maximul la probele obligatorii, opționalele de latină și română m-au ajutat să depășesc 20”, a explicat ea, potrivit gandul.info.

Cea mai impresionantă performanță școlară este victoria de la concursul general pe licee la filosofie. Timp de șase ore, la Sorbona, fata a ținut o disertație pe tema „nevoile altora” și a reușit să sufle premiul elevilor de la liceele pariziene Henry-IV și Louis-Le-Grand, cei care își adjudecă în general această distincție.

„M-am pregătit tot anul pentru concurs, mai întâi prin lecțiile de la cursuri, după aceea prin lecturi diverse. Dar scopul meu nu era doar să scriu o teză bună, ci să-mi îmbogățesc cultura filozofică”, a precizat Marie Renée.

„La facultate voi face École Prépa la Louis le Grand, care este cel mai mare și important liceu din Franța unde voi studia litere, filozofie și istorie. După care doresc să continui la École Normale Supérieure, care este o instituție ce formează cercetătorii și cadrele academice înalte din Franța. Pe mine m-ar interesa cercetarea în litere și filozofie sau ceva mai practic, precum filozofia dreptului sau politică”, a declarat tânăra pentru RFI România.

Fata nu exclude ca la finalul studiilor să se întoarcă în România, însă recunoaște că Franța o „atrage”. „România este locul unde mă simt acasă și mă voi întoarce întotdeauna cu drag. Totuși, momentan, prioritatea mea este să-mi termin studiile în Franța”, a conchis Marie Renée Andreescu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!