O româncă de la NASA lucrează la o cercetare revoluționară

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 4 iunie 2016

Ioana Cozmuta_NASA

O cercetătoare din România, Ioana Cozmuța, lucrează la centrul din Silicon Valley al Agenției Spațiale Americane NASA la un proiect care vizează integrarea orbitei Pământului în viața noastră de zi cu zi, astfel încât generațiile viitoare să ajungă să lucreze în spațiul cosmic.

Ioana Cozmuța s-a născut la Baia Mare și a absolvit Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Intenționa să se facă jurnalistă, la fel ca tatăl ei, dar a ales o altă profesie, fizica, pentru ca în final să ajungă să lucreze la Space Portal (Portalul Spațial) al centrului de cercetare NASA Ames din Silicon Valley în SUA, fiind o specialistă recunoscută la nivel internațional în domeniul microgravitației, relatează Mediafax.

Crescută în comunism ca într-o „bulă de săpun”, după cum mărturisește, Ioana Cozmuța s-a întrebat ce este dincolo de granițele țării, așa că, după absolvirea facultății de la Cluj-Napoca, a plecat în Olanda pentru doctorat.

—————————————

„M-a motivat întotdeauna curiozitatea, am vrut să învăț, să descopăr lumea și în același timp să creez lucruri de valoare. Am învățat limba olandeză, lucru pentru care am fost apreciată, și am făcut multe experimente, lucrând în cadrul unui institut de fizică nucleară. M-a interesat îndeosebi ce se întâmplă la nivel atomic în interiorul materiei, cum poți să creezi modele la scara moleculară pentru a putea prezice anumite proprietăți.”

Ioana Cozmuța, declarație pentru Mediafax

—————————————

Realizând că munca de laborator îi ocupă tot timpul, că lucrează într-un mediu cu radiații, s-a decis să se reprofileze pe partea computațională.

—————————————

Ioana Cozmuta_NASA1

„Nu am avut niciodată ca obiectiv clar să ajung la NASA, faptul că lucrez acolo este pură întâmplare. Din Olanda am plecat în SUA, pentru a învăța tehnici de chimie computațională la Caltech. Apoi m-am mutat la Stanford în centrul de tehnologie genomică, de unde am lucrat pe un proiect de nanotehnologie cu NASA, după care m-am transferat la centrul de cercetare pe care NASA îl are în Silicon Valley.”

Ioana Cozmuța

—————————————

A evoluat în cadrul agenției astfel încât în anul 2012 s-a deschis oportunitatea de a lucra la un proiect privind democratizarea spațiului din perspectiva parteneriatelor public-privat, proiect ce abordează teme privind Stația Spațială Internațională (SSI), mediul de gravitație redusă, identificarea oportunităților cât și a barierelor existente, aplicații terestre.

Deși legată profesional de SUA, unde locuiește împreună cu soțul și cele două fete, de 11, respectiv 7 ani, Ioana Cozmuța își face timp pentru a veni des în România, participând la diverse conferințe unde este invitată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!