O romanca exceptionala pentru viitorul Regatului Unit

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 25 noiembrie 2013

Alexandra Dariescu, pianista romanca de succes international, este considerata una dintre cele mai promitatoare tinere pentru viitorul… Marii Britanii. Ei i-a fost acordat premiul „The Women of the Future 2013”, la sectiunea Arta si Cultura, in cadrul celui mai important concurs national destinat britanicelor foarte talentate ce nu au implinit inca varsta de 35 de ani.

 

„Femeile viitorului”

Artista Alexandra Dariescu, originara din Romania, a fost desemnata castigatoarea sectiunii Arta si Cultura in competitia „The Women of the Future” (Femeile viitorului) din Marea Britanie, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Londra in 13 noiembrie. Ea este prima romanca rasplatita cu acest premiu din Regatul Unit si singura straina nominalizata printre castigatoarele editiei din acest an a concursului.

Premiul „The Women of the Future” acordat in domeniul artei si culturii se doreste a fi o recunoastere a fortei creative de care dau dovada viitoarele „stele in devenire”, considerate sursa de inspiratie pentru generatiile urmatoare prin realizarile lor artistice. Evenimentul „The Women of the Future Awards 2013” a ajuns la a opta editie a competitiei nationale in care sunt premiate tinerele din Marea Britanie considerate cele mai promitatoare femei de succes pentru viitor.

In cadrul competitiei se acorda premii pentru opt categorii principale si anume: Tehnologie si tehnica digitala; Media; Arta si Cultura; Spirit comunitar; Stiinta; Realizari profesionale; Afaceri; Antreprenoriat. Pe langa domeniile mentionate, organizatorii ofera alte patru premii speciale, conform website-ului www.womenofthefuture.co.uk.

Premiile „The Women of the Future Awards” au fost acordate in acest an in colaborare cu compania multinationala Shell.

—————————

„Carnegie Hall … cred ca este visul oricarui muzician sa ajunga la Carnegie Hall. Si chiar este si gluma aceea: «Cum sa ajungi acolo?» si raspunsul este: «Practice, practice, practice.» A fost incredibil, am avut si concerte acolo.

(…) Sau cand am cantat la Barbican Hall, am cantat cu Royal Philharmonic Orchestra. Colaborarea cu Filarmonica Regala este foarte mare si este foarte greu de ajuns acolo. Este foarte multa munca si perseverenta. Trebuie sa fii consistent in ceea ce faci si tot timpul trebuie sa fii putin mai bun la fiecare concert.”

Alexandra Dariescu, interviu Diaspora Romaneasca, septembrie 2012

—————————

 

Alexandra Dariescu: Prima

„In aceasta seara, sarbatorim femeile, egalitatea intre sexe, dar si aprecierea internationala pentru Romania, o tara de care sunt atat de mandra. Imi revine deosebita onoare de a anunta ca mi s-a acordat premiul «The Woman of the Future», devenind astfel un ambasador al muzicii clasice. Este un moment extraordinar pentru femeile din intreaga lume si un pas urias pentru noi, femeile puternice, unite si capabile!”, a postat cu satisfactie Alexandra Dariescu, imediat dupa aflarea castigatorilor competitiei, pe website-ul propriu www.alexandradariescu.com.

Recunoasterea Alexandrei drept una dintre cele mai talentate tinere din Marea Britanie vine la scurt timp dupa ce ea a devenit, tot in acest an, prima romanca care a evoluat vreodata ca solista pe scena prestigioasei sali de concerte Royal Albert Hall din Londra, in acompaniamentul la fel de celebrei Royal Philharmonic Orchestra.

Alexandra Dariescu a mai fost selectata recent printre cele mai promitatoare tinere de sub 30 de ani in topul prestigioasei publicatii Forbes «30 under 30», fiind apreciata ca „un exceptional ambasador al muzicii clasice”, se arata pe website-ul personal al artistei.

Tot in acest sezon concertistic, Alexandra a cantat pentru intaia oara alaturi de Hallé Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Royal Northern Sinfonia si KwaZulu Natal Philharmonic Orchestra din Africa de Sud. Ea s-a aflat in mod repetat in atentia unor cunoscute publicatii cum sunt: BBC Music Magazine, Psychologies Magazine si Business Woman.

„Alexandra Dariescu are o capacitate naturala de a comunica cu publicul, prin intermediul muzicii sale, intr-un spirit duios si plin de entuziasm”, este caracterizarea facuta exceptionalei artiste romance de catre Rosemary Johnson, directorul executiv al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, pe website-ul competitiei, www.womenoffuture.co.uk.

—————————

„Pentru mine conteaza cel mai mult sa faci ceea ce faci cu cea mai mare pasiune si cu cea mai mare iubire. Muzica este foarte subiectiva, nu este o stiinta exacta … este ceva ce faci cu inima si la fiecare concert (…), dau tot ce este mai bun in mine si nu conteaza oboseala sau cate concerte am avut sau am.”

Alexandra Dariescu, interviu Diaspora Romaneasca, septembrie 2012

—————————

 

De la Iasi, pe marile scene ale lumii…

Alexandra Dariescu s-a nascut in urma cu doar 27 de ani la Iasi, unde si-a trait copilaria si adolescenta. A invatat in acelasi oras si apoi la scoala privata Pocklington School din York (nordul Angliei). Și-a continuat studiile la conservatorul britanic Royal Northern College of Music, cu profesori cunoscuti ca Nelson Goerner, Mark Ray, Alexander Melnikov sau Dina Parakhina, beneficiind de o bursa integrala acordata de catre Associate Board of the Royal Schools of Music. La absolvire, in 2008, Alexandra obtinea Medalia de Aur, cea mai inalta distinctie acordata de prestigioasa institutie de invatamant. Ea a urmat ulterior un master obtinut la Guildhall School of Music & Drama din Londra.

Alexandra Dariescu a beneficiat de bursa de studii GSMD Piano Fellowship in 2010-2011. Tanara originara din Iasi a fost aleasa, de asemenea, sa faca parte din clasa maestrului compozitor si pianist britanic de origine maghiara András Schiff in cadrul Festivalului Yehudi Menuhin din Elvetia.

Pianista originara din Romania si-a facut debutul pe scena celebrei Carnegie Hall din New York, fiind considerata „o stea in devenire” de catre publicatia BBC Music Magazine. Dupa aceea, ea a concertat constant in Regatul Unit alaturi de cele mai importante orchestre britanice, cum ar fi: Royal Philharmonic Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Hallé, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Sinfonia ViVA sau Northern Sinfonia. Alexandra a colaborat cu dirijori celebri, printre care: Vasily Petrenko, Jiri Belohlavek, Ryan Wigglesworth, Andrew Litton, Andrew Gourley, André de Ridder, Jamie Phillips si Barry Wordsworth.

Alexandra Dariescu a inregistrat primul sau CD in iulie 2012, la casa de discuri Champs Hill Records. Acesta a fost apreciat cu o recenzie de patru stele in BBC Music Magazine si a intrat in topul primelor 10 cele mai bune CD-uri ale anului trecut alcatuit de Manchester Evening News.

In 2011, ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, i-a acordat Alexandrei Dariescu Diploma Ambasadorului pentru contributia sa la promovarea imaginii Romaniei in Regatul Unit.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!