O româncă, „prima doamnă a Cataloniei”

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 17 ianuarie 2016

marcela topor

Carles Puigdemont, proaspăt ales în fruntea Executivului regiunii spaniole Catalonia, este căsătorit cu o jurnalistă de origine română. Potrivit presei spaniole, Carles Puigdemont, noul lider al guvernului regional din Catalonia (Generalitat de Catalunya), este căsătorit cu românca Marcela Topor, cuplul având și două fiice.

Puigdemont vorbește româna, pe care a învățat-o de la consoarta sa, relatează știrileprotv.ro.

 

S-ar fi cunoscut în presă

Noul lider separatist al Cataloniei și soția sa s-ar fi cunoscut în presă. Puigdemont a fost redactor-șef al ziarului El Punt (în prezent, El Punt Avui), cel mai mare din regiune, care este, de altfel, parțial subvenționat de Generalitat de Catalunya. Iar Marcela Topor a fost prezentatoare pentru televiziunea El Punt Avui, dar și jurnalist la Catalonia Today, o publicație locală destinată vorbitorilor de limbă engleză.

După ce Puigdemont a fost ales primar în Girona în 2011, soția sa și-a continuat cariera în televiziune, susținând cauza separatismului catalan. La sfârșitul anului trecut, ea a publicat și un editorial în care afirma că „victoria blocului pro-independență în parlamentul catalan” a fost unul dintre momentele-cheie ale lui 2015 și vorbea despre „începutul procesului de creare a unui stat catalan”.

Însă, potrivit televiziunii locale La Vanguardia, majoritatea informațiilor de pe internet despre cariera ei au fost șterse la 10 ianuarie, după ce Puigdemont a fost ales în fruntea guvernului regional de la Barcelona, care subvenționează postul TV unde lucra până acum Marcela Topor.

Inclusiv editorialul din Catalonia Today menționat mai sus apare în căutările pe Google, dar nu mai poate fi accesat. Nu este clar nici dacă în prezent ea mai lucrează la El Punt Avui și la Catalonia Today, potrivit stirileptotv.ro.

 

Prezentă în Parlamentul de la Barcelona

La 10 ianuarie, Marcela Topor a venit în Parlamentul de la Barcelona, unde și-a îmbrățișat soțul după ce acesta a fost desemnat în fruntea executivului regional.

Puigdemont și Topor s-au fotografiat apoi împreună cu fostul lider al Cataloniei, Artur Mas, și cu soția acestuia. Iar la 11 ianuarie, presa spaniolă și catalană o poreclise deja pe româncă „prima doamna a Cataloniei”.

Potrivit portalului romaniaexpres.com, citat de Agespres, ea s-a căsătorit cu Carles Puigdemont la Iași, după ritul ortodox, iar fetițele lor, una de 7 ani și alta de 9 ani, au fost botezate ortodox în Parohia Ortodoxă Română Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul și Sf. Ierarh Grigore Palama din Girona.

În 2014, într-o vizită în România, fostul președinte al clubului FC Barcelona, Juan Laporta, a fost însoțit de Puigdemont, la acel moment primar al Gironei, și de soția acestuia. Laporta a declarat pentru Sport.ro că Marcela este primul nume românesc care îi vine în minte, deoarece este soția prietenului său.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!