O scoala… din note muzicale

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 9 septembrie 2013

Londra_Scoala de Muzica

„AB Music Dreams School of Music” este o scoala de muzica ce se afla in vestul Londrei și care s-a nascut din dorinta de a da mai departe pasiunea pentru muzica a doi tineri romani, veniti sa studieze muzica la Londra. Andrada Maria Brisc și Florin Constantin Pascu sunt doi oradeni care au poposit in capitala britanica in urma cu trei ani si jumatate pentru a-si aprofunda studiile muzicale.

 

In pasi de muzica… spre Anglia

Andrada era deja licentiata in Pian si Canto, doua sectii distincte ale Facultatii de Muzica din Oradea, actualmente Facultatea de Arte, parte a Universitații Oradea. Era titulara pe catedra de pian la Liceul de Arta cand a hotarat ca e timpul pentru o noua etapa si a aplicat pentru un masterat la Academia Regala de Muzica din Londra. A fost acceptata, iar in toamna anului 2009 s-a mutat la Londra. Florin absolvise Scoala Populara de Arte Francisc Hubic din Oradea, sectia Tobe, si Liceul de Arta din Oradea – specialitatea Canto Popular, cand a decis sa aplice la o universitate din strainatate pentru a continua studiul tobelor. Cea mai bine cotata facultate din Europa pe specialitatea dorita a gasit-o la Londra, Drumtech, parte din West London University; si asa s-au intrepatruns destinele celor doi tineri muzicieni.

Dupa absolvire, atat Andrada, cat si Florin au decis sa ramana in Londra si sa ofere si altora posibilitatea de a studia muzica la un nivel cat mai inalt.

——————————————

„AB Music Dreams School of Music” nu e doar o scoala de muzica, este o familie in care profesorii nu sunt doar transmitatori ai unor informatii, sunt, de asemenea, prieteni ai cursantilor, sunt indrumatori si dascali, formand nu doar muzicieni, ci si caractere si oameni in societate.”

Andrada Maria Brisc

——————————————

 

Cum s-a pus „cheia sol pe portativul Scolii de Muzica”

Londra_Scoala de Muzica1

„AB Music Dreams School of Music” s-a nascut din dorinta de a crea o noua perspectiva a unei scoli de muzica, in care nu exista nici nivel, nici varsta, un univers in care toata lumea e libera sa faca muzica si sa viseze. De aici, ne povesteste Andrada Maria Brisc, a pornit si denumirea de Music Dreams:

„Credinta noastra este ca muzica nu are varsta, de aceea sunt bineveniti elevi de orice varsta si nivel, de la incepatori, care acum ating un instrument pentru prima data, la oameni care se pregatesc pentru admitere la conservatoare si doresc sa faca din muzica o profesie.

Cel mai tanar cursant inscris este in varsta de 4 ani, iar cel mai in varsta are 75 de ani, fapt ce solidifica ideea scolii. Birocratia de care ne lovim in Romania nu a fost si aici, asa ca procesul legal al deschiderii oficiale nu a fost atat de complicat. Scoala a inceput acum un an cu trei cursuri: pian, canto si tobe, ca in prezent sa functioneze cu: pian, pian-corepetitie, canto clasic, canto muzica usoara, chitara clasica, chitara muzica usoara, tobe, percutie latino, cor, teorie muzicala, yoga pentru muzicieni si atelier de pregatire pentru scena.”

 

Cursuri teoretice, cursuri practice

Londra_Scoala de Muzica2

In ceea ce priveste cursurile, acestea sunt atat teoretice, cat si practice, dar sunt si ore individuale profesor-elev. Scoala a fost conceputa in scopul de a acorda si romanilor din diaspora posibilitatea unei educatii muzicale in limba materna, de aceea cursurile practice pot fi predate si in limba romana. De asemenea, cursurile se pot extinde pe o perioada nedefinita, fiecare elev avand o programa individualizata, conceputa in vederea atingerii telului personal. Programa se definitiveaza in urma unui interviu cu elevul, in care isi expune dorintele si asteptarile de la cursul pentru care opteaza. Datorita flexibilitatii programei si profesorilor, majoritatea cursantilor opteaza pentru cursuri individuale, in care profesorul lucreaza o ora cu un singur cursant. Inainte de a hotari daca urmeaza un curs, orice elev are parte de 30 de minute gratuite pentru a vedea daca acel curs i se potriveste sau nu. La cursurile teoretice, exista si o programa analitica prestabilita. „Suntem mandri ca avem solicitari si din partea romanilor din Londra, atat copii, cat si adulti”, spune Andrada Maria Brisc.

 

Profesorii de la Scoala de Muzica

„Profesorii sunt cu precadere romani, de la licee de arta si conservatoare din tara, exceptand profesoara de yoga, care este din Portugalia. Profesorii sunt deosebit de pregatiti in domeniul in care lucreaza, avand pe langa activitatea didactica, si o solida cariera concertistica. Astfel, cursanții au posibilitatea de a vedea finalitatea procesului artistic, fapt ce ii impulsioneaza si ii ajuta sa inteleaga mai bine ceea ce studiaza la ore”, povesteste Andrada Maria Brisc.

  

Concertele cursantilor

Londra_Scoala de Muzica3

De asemenea, cursantii au posibilitatea de a iesi pe scena de doua ori pe an, in doua concerte pregatite minutios de catre profesori. Unul in iunie si altul de Craciun. Scoala a avut primul concert, cel de lansare, pe 16 iunie 2012, care s-a bucurat de un real succes din partea publicului, si un concert de Craciun, in care fiecare cursant si-a prezentat tara cu un colind traditional sau cu lucruri specifice.

——————————————

AB Music Dreams School of Music

 

Scoala nu ofera diplome si certificate, cel putin deocamdata, pentru ca procesul educational se desfasoara pe termen nedefinit, dar pregatim cursanti pentru nivelele de atestare din sistemul educational britanic, ceea ce se regaseste sub denumirea de „grades”, atat pentru cursurile practice, cat si pentru cele teoretice. In urma acestor examene, cursantii primesc un certificat.

Scoala functioneaza in Acton, intre Ealing Common si Shepherd’s Bush, in spatii complet utilate cu instrumente, microfoane, amplificatoare si toate cele necesare desfasurarii procesului educational la cele mai inalte standarde.

Pentru mai multe informatii si detalii, vizitati www.abmusicdreams.com (site bilingv engleza-romana, pentru cei care inca nu stapanesc bine limba engleza) sau pagina de facebook: www.facebook.com/AbMusicDreams.

——————————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

3 pareri la “O scoala… din note muzicale”

 1. Cristi Avram Spune:

  Cum pot sa iau legatura cu un profesor de la Dumneavoastra

 2. Diana Spune:

  cum pot sa ma inscriu?

 3. Mihaela Baisan Spune:

  Buna seara
  Am rugamintea de a comunica cu un profesor de la scoala de muzica s au de a avea un nr de tel. Va multumesc
  Mihaela

Spune-ti si tu parerea!