O studentă britanică îi „studiază” pe români

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 24 martie 2014

Este englezoaică, dar este încântată de români. Mai mult, a iniţiat două proiecte de studiu care au ca temă România şi cetăţenii ei. Şi susţine că a aflat, prin cercetările proprii, că românii sunt oameni deosebiţi…

Kyra Audley-Charles are doar puţin peste 20 de ani şi este studentă la Midlesex University din nordul Londrei. Am întâlnit-o într-o seară de duminică din primele zile ale lui 2014, la Soup Kichen Muswell Hill – un proiect social care oferă o masă caldă pe săptămână oamenilor nevoiaşi, ajunşi să trăiască dezorientaţi, pe străzile metropolei de pe Tamisa. Kyra se afla acolo ca voluntar şi era una dintre persoanele care serveau farfurii cu mâncare aburindă celor necăjiţi.

Tânăra britanică s-a apropiat de mine surâzătoare, când a aflat că lucrez ca jurnalist pentru o publicaţie românească. Mi-a povestit că este foarte interesată de români şi că la universitate a început să studieze, din proprie iniţiativă, „problema românească”. Am întrebat-o de ce este preocupată de acest subiect şi ce a „descoperit” prin studiile ei…

 

Diaspora Românească: De unde vine acest interes pentru români şi România?

Kyra Audley-Charles: Am devenit interesată de tot ce se leagă de România din întâmplare, trăind într-o casă din Londra alături de doi români. Am aflat astfel frustrarea acestora ca urmare a ştirilor negative apărute în mass-media britanică la adresa lor şi a conaţionalilor lor. Unul dintre aceştia lucrează la o firmă care asigură transportul mobilierului persoanelor care se mută dintr-o locuinţă în alta. Acesta mi-a povestit cum, într-o zi, în timp ce conducea autovehiculul pe care lucrează ca şofer însoţit de un client britanic au trecut prin zona Archway din centrul Londrei, unde se aflau mai mulţi romi. «Uită-te la toţi aceşti români!», a remarcat râzând dezaprobator clientul. «Şi eu sunt tot român», a răspuns vecinul meu aflat la volan, care mi-a mărturisit apoi că s-a simţit penibil.

De atunci am început să fiu foarte preocupată de acest subiect… M-am întrebat dacă românii din Marea Britanie sunt oare nevoiţi să treacă în fiecare zi prin astfel de momente? Am aflat că astfel de situaţii nu sunt foarte frecvente; în sensul că, dacă acel client britanic ar fi ştiut că persoana de lângă el este de origine română, probabil că nu şi-ar fi exprimat gândurile. Totuşi, ca englez, sunt de părere că există o atitudine rasistă şi foarte multe gânduri rele la adresa românilor. Mai ales cititorii tabloidelor de genul Daily Mail sunt terifiaţi la gândul că vin romii din România. În opinia mea, pentru mulţi localnici, românii sunt identificaţi cu ţiganii.

 

D.R.: Ştiai ceva despre România şi locuitorii ei înainte de a deveni preocupată de situaţia cetăţenilor români ajunşi în Marea Britanie?

K. A.-C.: Nu ştiam absolut nimic… Nici măcar faptul că mitul lui Dracula ar fi legat de România. Pur şi simplu, am început să citesc articolele din presa britanică despre români şi mi s-a părut că felul negativ în care sunt prezentaţi este nerealist, este prea mult…

 

D.R.: Care este acum opinia ta despre români?

K. A.-C.: Cred că sunt oameni cu adevărat încântători, amabili. Iar felul cum sunt portretizaţi de mass-media britanică este absolut incorect şi neconform cu realitatea. Există, într-adevăr, romi originari din România şi există români care pot fi oameni răi, aşa cum sunt şi printre britanici persoane rău-intenţionate. Fiecare societate are elementele ei negative. Dacă Marea Britanie ar fi prezentată exclusiv prin infractorii care fură telefoane mobile ori care vând droguri în localurile de noapte, probabil că nimeni nu şi-ar mai dori să vină în această ţară. Practic, fiecare naţionalitate este formată atât din indivizi buni, cât şi din persoane mai puţin pozitive. Iar dacă îi prezinţi numai pe unii din aceste două categorii, nu se poate spune că minţi dar, cu siguranţă, nu spui nici adevărul.

 

D.R.: Ai aflat multe lucruri interesante aprofundând subiecte referitoare la români şi România?

K. A.-C.: În ultimele şase luni, am lucrat la un proiect în care am încercat să analizez cum au reacţionat ziarele din România la campania negativă din mass-media britanică la adresa românilor. Am sesizat că publicaţiile britanice au încercat de câţiva ani să creeze o stare de panică cu privire la posibila venire a unui număr mare de români în Regatul Unit şi că, o bună perioadă de timp, media românească s-a mulţumit să condamne atitudinea neprietenoasă a presei din regat. De curând, a existat o iniţiativă a jurnaliştilor români prin care britanicii erau invitaţi să vină în România, să vadă şi să cunoască prin propria experienţă realitatea din ţara aflată în estul Europei. Cred că această modalitate de a răspunde articolelor negative publicate în Marea Britanie a fost o idee excelentă…

 

D.R.: Ai de gând să ne vizitezi ţara?

K. A.-C.: Am aflat destul de multe despre români în ultima perioadă dar, totuşi, nu cred că ştiu destul. De aceea, într-o bună zi, mi-ar place să ajung în România. Aş vrea să văd la faţa locului modul în care convieţuiesc românii cu etnicii romi aflaţi pe teritoriul României. Cred că ar fi interesant să aplic în practică tot ce am acumulat pe parcursul studiului referitor la români. Dar nu cred că am aflat destule. Faptul că am stat de vorbă cu câţiva români nu mă îndreptăţeşte să am pretenţia că am ajuns să cunosc suficient milioanele de români.

 

D.R.: Ne poţi spune care ţi s-a părut că a fost lucrul cel mai surprinzător pe care l-ai aflat despre români?

K. A.-C.: M-a surprins faptul că românii sunt deosebit de deschişi. Iniţial, când am început studiul despre români, aveam impresia că mie, ca englezoaică, îmi va fi foarte greu să interacţionez cu aceşti oameni. Mi se părea firesc ca est-europenii să fie reticenţi atunci când stau de vorbă cu mine. Mai ales că ştiam că românii obişnuiesc să spună că englezii sunt reci şi să presupună că orice britanic gândeşte lucruri negative despre ei. Dar am descoperit că sunt oameni cu adevărat minunaţi. Am fost surprinsă că toţi românii cărora le-am propus să îi intervievez pentru proiectul la care lucrez la universitate au fost de acord. Sunt convinsă că dacă aş fi vrut să intervievez britanici, aş fi primit câteva refuzuri. În plus, am o prietenă româncă, pe nume Claudia, care este un om extraordinar, oricând dispus să discute cu mine în orice fel de problemă. În concluzie, cred că românii sunt oameni deosebiţi şi foarte prietenoşi.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!