Oamenii de afaceri, de acord cu reducerea CAS

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2014

Oamenii de afaceri sunt de acord, în principiu, cu reducerea CAS, dar atrag atenţia că există un risc şi că îi îngrijorează ce se va întâmpla dacă va rămâne un deficit bugetar relativ mare.

Afirmaţia a fost făcută de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank şi reprezentant al Consiliului Investitorilor Străini, după o întâlnire avută săptămâna trecută cu preşedintele Traian Băsescu. Steven van Groningen a spus că întâlnirea cu şeful statului a fost o discuţie deschisă, lejeră, în care s-a discutat despre punctele de vedere ale oamenilor de afaceri.

„Organizaţiile oamenilor de afaceri sunt, în principiu, de acord cu reducerea CAS, dar, în comun cu preşedintele, ne îngrijorează ce se va întâmpla dacă vom rămâne cu un deficit bugetar care este relativ mare”, a declarat Steven van Groningen, potrivit Mediafax.

El a explicat că un deficit bugetar mare se va acoperi tot din taxe, iar aceasta este „o îngrijorare care există”, chiar dacă reducerea CAS ar avea beneficii importante.

„Important nu este doar să reducem CAS, dar să înţelegem ce impact va avea pe bugetul ţării”, a mai afirmat Steven van Groningen.

Preşedintele Raiffeisen Bank a afirmat, întrebat care ar fi momentul oportun pentru aplicarea acestei reduceri a CAS, că „momentul oportun este când există un element de confort că, într-adevăr, măsura poate fi implementată fără să conducă la taxe noi în viitor”. „Cred că mediul de afaceri, la ora actuală, ar prefera un confort mai mare, dar, totuşi, în discuţiile cu Guvernul, mediul de afaceri susţine reducerea CAS”, a mai spus el.

 

FMI cere explicaţii

FMI împărtăşeşte obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forţa de muncă, pentru a stimula angajările, dar Fondul trebuie să înţeleagă cum intenţionează Guvernul să compenseze deficitul de venituri, a declarat Gerry Rice, directorul de comunicare al instituţiei. „Fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creşte deficitul bugetar”, a afirmat recent Rice, potrivit Mediafax.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Contribuţiile de asigurări sociale vor scădea „evident” de la 1 octombrie, a declarat premierul săptămâna trecută Victor Ponta, precizând că măsura este susţinută de mediul de afaceri şi poate contribui la fiscalizarea locurilor de muncă în actualul context economic favorabil.

Reducerea CAS este acoperită contabil din creşterea accizei, taxa specială pe construcţii şi încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenţei, a afirmat premierul Ponta.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!