Obama: „Agresiunea rusă, o ameninţare pentru lume”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 21 noiembrie 2014

Preşedintele american Barack Obama a criticat dur Rusia, sâmbătă, pentru implicarea ei în conflictul din Ucraina, după ce televiziunea de la Moscova a difuzat în cursul zilei imagini despre care pretinde că ar dovedi că avionul malaezian de pasageri a fost doborât în iulie de un avion de luptă, relatează DPA.

„Agresiunea rusă” din Ucraina este „o ameninţare pentru lume”, a afirmat Obama în marja summit-ului G20 de la Brisbane, Australia. Drept exemplu, el a făcut referire la „doborârea” avionului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, prezentând condoleanţe pentru cei 38 de australieni care şi-au pierdut viaţa în tragedia aviatică. Moscova a fost intens criticată pentru presupusa sa implicare în tragedia aeriană, experţii afirmând că avionul malaezian a fost doborât în urma unei explozii similare cu cea provocată de o rachetă sol-aer. Separatiştii pro-ruşi sunt suspectaţi că au doborât avionul, provocând moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, deşi aceştia neagă comiterea atacului.

Rusia pretinde, însă, că avionul de linie a fost doborât de un avion de luptă, iar imaginile din satelit difuzate de televiziunea de stat ar dovedi tocmai acest lucru. Anchetatorii din Olanda nu au descoperit dovezi că un alt aparat de zbor a zburat în apropiere de avionul de pasageri Boeing 777, care efectua un zbor între Amsterdam şi Kuala Lumpur. Televiziunea rusă a catalogat ştirea drept una „senzaţională”, difuzând-o chiar în perioada în care summit-ul G20 s-a deschis la Brisbane.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!