Obama, discurs despre Statul Islamic

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 ianuarie 2015

Președintele american Barack Obama a solicitat Congresului, marți, să autorizeze folosirea forței împotriva grupării extremiste Statul Islamic. Obama are încredere că America poate înfrânge teroriștii „fără a fi târâtă în alt război terestru, în Orientul Mijlociu”. În discursul privind Starea Națiunii, în fața Congresului reunit, Obama le-a solicitat republicanilor să îi susțină strategia de „slăbire și în cele din urmă, distrugere” a grupării ce a ocupat teritorii în Irak și Siria, scrie Bloomberg. Totodată, Obama a promis ajutor rebelilor sirieni „moderați” și „oamenilor de oriunde care se opun ideologiei falimentare a extremismului violent”.

„Acest efort necesită timp. Necesită concentrare. Dar vom reuși. Și acum, în această seară, solicit Congresului să demonstreze lumii că suntem uniți în această misiune prin adoptarea unei rezoluții de autorizare a folosirii forței” împotriva Statului Islamic, a afirmat Barack Obama.

Discursul lui Obama vine în condițiile în care sondajele de opinie arată o schimbare în gândirea americanilor, care își doresc, în număr tot mai mare, ca țara lor să gestioneze mai ferm amenințarea extremiștilor islamici. Mulți dintre republicani se opun, însă, politicii externe a lui Obama, în special în Irak și Siria, spunând că lipsa de fermitate a Administrației a favorizat progresele Statului Islamic și altor entități care reprezintă provocări la adresa securității țării.

Congresul american și-ar dori sancțiuni suplimentare împotriva Iranului, spre exemplu. Obama a admis că nu sunt garanții că negocierile cu privire la programul nuclear iranian va avea succes. „Însă noi sancțiuni aprobate de acest Congres, în acest moment, vor garanta că diplomația eșuează și vor aliena America de aliații săi, așa că Iranul își va reporni programul nuclear”, a arătat liderul de la Casa Albă.

În ceea ce privește alte chestiuni de politică externă, Obama a afirmat că deschiderea către Cuba „are potențialul de a pune capăt unei istorii de neîncredere”. Președintele Statelor Unite i-a îndemnat pe aleșii americani, în contextul normalizării relațiilor dintre Washington și Havana, să ridice embargoul economic impus Cubei. Liderul SUA și-a exprimat și sprijinul pentru Ucraina în fața „agresiunii” ruse. America „stă puternică și unită cu aliații noștri, în vreme ce Rusia este izolată, cu economia în haos”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!