Obama insistă ca Marea Britanie să rămână în UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 1 august 2015

Preşedintele SUA, Barack Obama, a spus într-un interviu BBC că Marea Britanie trebuie să rămână parte a Uniunii Europene pentru a continua să aibă influenţă pe scena globală.

Faptul că Marea Britanie face parte din structurile UE „ne dă mult mai mare încredere în soliditatea uniunii transatlantice”, a spus preşedintele american. Euroscepticii britanici nu au întârziat să critice intervenţia acestuia, spunând că este problema Marii Britanii şi că ei sunt singurii care vor decide în această chestiune.

—————————————

Obama a mai declarat şi că „UE face lumea mai sigură şi mai prosperă”, în timp ce consideră Marea Britanie ca fiind „cel mai bun partener” al SUA, datorită dispoziţiei sale de a-şi proiecta puterea şi autoritatea peste „propriile interese imediate, pentru a face o lume mai ordonată şi mai sigură”.

—————————————

 

Referendum în mai puţin de un an?

Până acum, promisiunea premierului britanic a fost aceea că referendumul va avea loc până la sfârşitul lui 2017, pentru a avea timp să facă negocierile ce se impun cu UE. Referendumul UE a fost anunţat şi în cuvântarea din mai anul acesta a Reginei, însă nu s-a dat nici o dată exactă.

Data exactă va fi comunicată, spune Daily Express, în discursul premierului din cadrul conferinţei Partidului Conservator, din octombrie.

S-ar părea că David Cameron crede acum că va putea ajunge la un rezultat al negocierilor cu UE în următoarele 12 luni şi ar vrea, inclusiv, să profite de un moment bun, când atitudinea britanicilor este mai pozitivă faţă de rămânerea Marii Britanii în UE şi să stabilească un referendum UE până în iunie 2016.

Cazul Greciei şi eforturile fervente ale statelor membre UE de a ţine Marea Britanie în cadrul uniunii ar permite, în principiu, lui Cameron, să negocieze rapid şi cu succes, astfel că plasarea datei pentru referendum în următorul an este realizabilă.

The Independent citează o sursă senioară din cadrul Partidului Conservator:

—————————————

„Sondajele arată că sprijinul pentru rămânerea în UE este mai mare decât a fost oricând în ultimii 25 de ani.”

—————————————

Alţi conservatori importanţi, precum Peter Bone şi primarul Londrei, Boris Johnson, sprijină şi ei ideea unui referendum în 2016.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!