Obama: „România nu va fi niciodată singură”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 iunie 2014

basescu-obama_1

Într-un discurs puternic susținut la Varșovia, președintele american Barack Obama a declarat că „România nu va fi niciodată singură”, subliniind faptul că Statele Unite vor fi întotdeauna alături de aliații NATO.

Liderul american a asigurat că acestea „nu sunt numai cuvinte”, ci reprezintă „angajamente de neclintit susținute de cea mai puternică alianță din lume și de forțele armate ale Statelor Unite ale Americii – cea mai puternică armată din istorie”.

„Ca aliați, avem o datorie solemnă, un tratat cu caracter obligatoriu, să apărăm integritatea voastră teritorială. Și o vom face. Polonia nu va fi niciodată singură. Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură. Republica Moldova nu va fi niciodată singură”, a spus Obama în discursul transmis în direct pe site-ul oficial al Case Albe.

Președintele american și-a continuat discursul vorbind despre situația din Ucraina, precizând că fostul stat sovietic poate privi înspre Polonia, un exemplu de luptă pentru unitate. Barak Obama a spus că „națiunile trebuie să își construiască singure viitorul, inclusiv Ucraina”.

„Suntem alături de Ucraina, care trebuie să poată să își aleagă singură viitorul (…). O Ucraină liberă are nevoie de legături comerciale atât cu Uniunea Europeană și Rusia, cât și cu Statele Unite, pentru că poporul ucrainean vrea să ajungă la aceleași rezultate pe care le sărbătorim astăzi (miercuri – n.r.). Și merită”, a subliniat Obama, aflat în Polonia zilele trecute pentru a participa la ceremoniile de aniversare a 25 de ani de la căderea comunismului.

„Nu vom recunoaște ocuparea Crimeii”

Președintele SUA a spus ferm că „zilele imperialismului s-au terminat” și că „nu mai trăim într-o epocă în care cel puternic poate face ce vrea cu cel slab”. El a avertizat că Statele Unite nu vor recunoaște ocuparea Crimeii de către Rusia și ar putea impune noi sancțiuni.

„Știm că spiritul din Varșovia, Budapesta, Praga și Berlin se întinde oriunde există o dorință pentru libertate în inimile oamenilor, fie că e vorba despre Caracas sau Phenian. Luptele acestor cetățeni sunt luptele noastre, puțin văd aceste lucruri mai bine decât polonezii”, a afirmat Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a continuat spunând că „ucrainenii sunt moștenitorii solidarității”, iar polonezii sunt cei care ne-au amintit că orice om simplu poate ține frâiele istoriei.

Obama către Băsescu: „Ce faci, prietene?”

Prezent săptămâna trecută la reuniunea liderilor din Europa de Est, președintele României a fost întâmpinat la Varșovia de liderul american Barack Obama, care i s-a adresat cu apelativul „prietene”. „Ce faci, prietene? Mă bucur să vă revăd. Sunteți bine?”, i-a spus Obama omologului său român. Traian Băsescu i-a mulțumit pentru vizita pe care a efectuat-o vicepreședintele american, Joe Biden, în țara noastră. „Cu plăcere”, a venit răspunsul din partea liderului de la Casa Albă, relatează Pro TV.

După discuțiile cordiale, Barack Obama a discutat cu liderii statelor est-europene despre măsurile care ar trebui luate rapid, în contextul crizei ruso-ucrainene. Liderul american a spus că Vladimir Putin trebuie să ia o decizie în privința Ucrainei, să retragă trupele de la graniță și să convingă separatiștii pro-ruși să înceteze violențele și să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale care au avut loc recent. De asemenea, președintele american a spus că încrederea în Rusia poate fi recâștigată, dacă aceasta va da dovadă de un „comportament responsabil”, cu toate că va dura „ceva timp” pentru ca acest lucru să se întâmple.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!