Obezitatea copiilor, o problemă de actualitate

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 7 august 2015

Țările dezvoltate se confruntă cu problema obezității într-un mod tot mai dramatic: din ce în ce mai mulți copii vin pe lume cu exces de greutate, unii fiind clasificați încă de la naștere drept obezi din punct de vedere clinic.

Numai în Marea Britanie, începând din 2011, 1.403 bebeluși au fost declarați obezi la naștere; nu pare un număr mare, raportat la populația britanică, dar cifra este în creștere, arătând că există o tendință de răspândire a acestui fenomen, anterior foarte rar.

La unele spitale au fost înregistrate sute de nașteri ale unor copii a căror greutate a depășit 4,5 kg – limită începând de la care un nou-născut este considerat supraponderal (macrosomie fetală).

Peterborough and Stamford Hospitals Trust a raportat 280 de nașteri ale unor astfel de copii, iar la George Eliot Hospital NHS Trust au fost înregistrate 265 de asemenea nașteri, arată cifrele unei anchete realizate de publicația britanică Mirror.

A crescut, de asemenea, numărul bebelușilor ce cântăreau peste 5,5 kg la venirea pe lume, în câteva cazuri fiind raportate chiar greutăți de peste 6,3 kg.

Ce spun specialiștii despre acest fenomen? Tam Fry, din cadrul organizației National Obesity Forum, spune că, deși unele mame suferă de afecțiuni medicale ce pot duce la creșterea taliei fătului, în marea majoritate a cazurilor este vorba doar despre supraalimentare.

Specialistul a explicat că, pur și simplu, numărul gravidelor obeze este în creștere, iar alimentația în exces a viitoarei mame influențează și greutatea copilului încă nenăscut.

Problema constă în faptul că excesul ponderal la naștere predispune copilul la un risc crescut de apariție a obezității și a altor afecțiuni metabolice mai târziu în viață.

Se crede că aproximativ 82% dintre copiii obezi vor continua să sufere de exces ponderal. În timpul copilăriei, ei vor adopta aceleași obiceiuri alimentare ca și părinții lor, ceea ce va agrava problema.

Alimentația și, în general, stilul de viață al părinților în momentul conceperii copilului – și chiar înainte de  aceasta – îi influențează sănătatea. Femeile au responsabilitatea de a se menține în formă, deoarece de asta depinde sănătatea generațiilor viitoare; altfel, se va instala un cerc vicios care va continua la infinit, a spus Tam Fry.

Tot după opinia lui, unul dintre motivele pentru care a crescut numărul nașterilor prin cezariană este faptul că tot mai mulți copii sunt prea mari pentru a fi născuți pe cale naturală.

Un purtător de cuvânt al Colegiului Regal de Obstetrică a afirmat că pregătirea pentru aducerea pe lume a unui copil sănătos începe cu mult înainte de momentul concepției. Dacă o femeie încearcă să rămână însărcinată, trebuie să fi adoptat deja un stil de viață sănătos: să mănânce echilibrat, să nu bea alcool și să nu fumeze.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a criticat „mitul” nociv conform căruia o femeie însărcinată trebuie „să mănânce pentru doi”; această convingere le face pe multe femei să se supraalimenteze în perioada sarcinii. E necesară o alimentație echilibrată (cantități mari de legume, reducerea cantității de zahăr), dublată de exerciții fizice ușoare, precum plimbările lungi pe jos sau alergările ușoare.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!