OBIECTIV: ROMÂNUL, ACCEPTAT DE ENGLEZ

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 23 iunie 2013

Diaspora romaneasca_Obiectiv romanul, acceptat de englez

Romanii s-au lovit la inceputul acestui an de un val de aparitii media care anuntau cu panica valul de romani din ianuarie 2014. Ei au fost prezentati ca niște personaje din lumea a treia, ca infractori, cerșetori, oameni carora britanicii ar trebui sa le poarte frica.

Diaspora Romaneasca a incercat sa afle, de la oficiali și de la membrii comunitatii, cum pot romanii sa schimbe aceasta imagine, cum pot inlatura „viziunea” presei britanice despre noi, cum pot imbunatati reflectarea faptelor unui procent mic de infractori in media, insa extrem de vizibili, devenind tinta comentariilor opiniei publice.

Romanii, de obicei „liniștiti in banca lor”, sunt indignati de tratamentul „generalist” primit din partea mediei britanice. Ei iși pun problema inlaturarii stereotipurilor, promovarii talentelor neaoșe și a luarii de atitudine. Ei vor ca, in sfarșit, comunitatea sa aiba o reactie la acuzatii. O reactie unita. O vor avea insa?

 

 

Diplomatia imaginii

 

„Invazia” imaginara a „hoardelor” de imigranti romani si bulgari ce vor patrunde in Marea Britanie destabilizand echilibrul civilizatiei din aceasta tara este un simplu… stereotip, sustin reprezentantii institutiilor romanesti care functioneaza in Regatul Unit. El a fost inventat de mass-media din regat cu scopul unic de a castiga audienta, conform acelorasi surse. In plus, comunitatea romaneasca din Marea Britanie nu este nici prima si nici ultima minoritate etnica suferind de pe urma propriilor probleme de imagine, ne-a dat asigurari si un profesor universitar britanic specializat in acest domeniu.

Dincolo de aceste aprecieri insa, romanii din Regatul Unit se confrunta cu prejudicii de imagine severe de pe urma unei campanii de presa tendentioasa si aparent nedreapta. Iar problemele lor par a fi lipsite de solutii…

„Perceptiile negative odata instaurate in raport cu o comunitate oarecare sunt foarte greu de inlaturat ulterior”, ne-a spus Tim Markham, profesor la catedra de Media si Studii Culturale din cadrul Birkbeck University din Londra, raspunzand intrebarilor adresate de Diaspora Romaneasca despre modul in care ar putea fi imbunatatita imaginea unei etnii. Si totusi, experienta a contrazis teoria, aratand ca imaginea negativa a unei comunitati poate fi modificata…

„As aminti, in acest sens, popularitatea surprinzatoare de care s-a bucurat in ultimii ani un program de televiziune despre viata comunitatilor nomade din Marea Britanie, in conditiile in care, anterior, componentii acelorasi etnii erau frecvent discreditati de mass-media”, a adaugat profesorul de la Birkbeck University. Tim Markham s-a referit la seria de documentare My Big Fat Gypsy Wedding, care a fost difuzata in mai multe serii, incepand din 2010, pe canalul Channel 4. Productia prezinta publicului larg cupluri de tineri nomazi in timpul pregatirilor de nunta care le preced casatoria. Emisiunea a stabilit mai multe recorduri de audienta, fiind vizionata de milioane de telespectatori de pe intinsul Regatului Unit.

„Este dificil de concluzionat daca audienta de care se bucura o asemenea emisiune poate modifica perceptii sau doar produce placere vizuala publicului telespectator”, a completat, in cele din urma, profesorul de la Birkbeck University.

 

Romania, vazuta prin noi insine

Comunitatea romaneasca este principalul contribuitor la crearea imaginii Romaniei in Marea Britanie, dar si primul beneficiar al acestei imagini, considera dr. Ion Jinga, diplomatul care reprezinta de peste cinci ani interesele Romaniei in Regatul Unit.

„Cred ca reputatia si imaginea Romaniei si a comunitatii romanesti din Marea Britanie au fost prejudiciate de cateva stereotipuri nefericite vehiculate in ultimii 20 ani de catre presa britanica, de lipsa de cunoastere a tarii, istoriei si culturii noastre de catre cetateanul britanic obisnuit, dar si de unele situatii, limitate ca numar, dar cu impact negativ, create chiar de cetateni romani. Este vorba de comportamente infractionale sau pur si simplu neconforme cu normele societatii britanice, precum abuzul de beneficii sociale, eschivarea de la plata impozitelor, abateri de la normele de convietuire”, afirma Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie.

Ambasadorul roman a oferit si solutii de combatere a propagarii unei imagini defavorabile a romanilor prin mass-media britanica. „Stereotipurile pot fi combatute prin promovarea valorilor autentice ale poporului roman, sublinierea apartenentei noastre la acelasi spatiu de valori si civilizatie si evidentierea progreselor – multe dintre ele imense – pe care Romania le-a inregistrat in ultimii 20 de ani. Tot de datoria noastra este sa inlaturam lipsa de cunoastere suficienta a ceea ce suntem si reprezentam in Europa si pentru civilizatia europeana. Noi suntem aceia care trebuie sa «umplem» bagajul informational al prietenilor nostri britanici, stimulandu-le interesul si curiozitatea, inclusiv printr-un comportament la standarde europene. Modul in care ne purtam in societate reprezinta, de cele mai multe ori, prima si cea mai de durata imagine pe care o lasam celor cu care intram in contact. Fiecare dintre noi poate contribui prin exemplul propriu, ca si printr-un efort de educare a celor mai nou-veniti, la imbunatatirea imaginii noastre de cetateni egali si demni ai Uniunii Europene, cu nimic mai prejos decat localnicii alaturi de care traim si lucram. Si, la fel de important pentru imaginea comunitatii noastre este ca romanii, odata integrati in societatea britanica, sa devina ei insisi promotori ai unei mai bune cunoasteri a tarii, culturii si aspiratiilor lor”, sustine Ion Jinga.

———————————————–

„Pe baza unor stereotipuri si imagini negative privind comunitatea romaneasca din Regatul Unit se creeaza, intr-adevar, false si injuste impresii despre romani. In aceste circumstante, ei devin vulnerabili la incercarile unora de a gasi un „tap ispasitor” pentru problemele sociale si economice ale Marii Britanii. Multe dintre aceste confuzii ar fi eliminate daca jurnalistii ar urma cu strictete principiile de comportament prevazute in codurile deontologice profesionale pe care le promovam si noi (Uniunea Nationala a Jurnalistilor Britanici) si alte organizatii similare. ”

Lena Calvert, Equality Officer – Uniunea Nationala a Jurnalistilor Britanici

———————————————–

 

Cat de greu se indeparteaza o pata?

Anul 2013 a „sifonat” cel mai mult imaginea comunitatii romanesti din Regatul Unit, dupa ce in 2011 si 2012, aceasta cunoscuse o evolutie pozitiva. Subiectele cu conotatii negative, abordate de presa britanica cu privire la romani, au fost echilibrate cu articole pozitive sau neutre pe teme culturale, economice, politice, turistice, apreciaza ambasadorul Romaniei la Londra.

„S-a diminuat semnificativ numarul de articole cu referiri la infractionalitatea cu autori romani, iar subiectul si-a restrans prezenta in presa nationala de calitate si s-a repliat pe cazurile cu tenta de senzational care par sa atraga tabloidele. Din pacate, fiecare articol referitor la comportamente infractionale ale cetatenilor romani – chiar daca ilustreaza cazuri izolate – vine sa intareasca acele stereotipuri de care vorbeam. Aceste perceptii devin cu atat mai greu de dislocat intr-un climat de criza economica in care populatia britanica, in special paturile cu nivel redus de calificare si venituri mici, se simte amenintata de ceea ce interpreteaza drept concurenta pe piata muncii si a alocatiilor sociale”, explica Jinga.

Cat de mult conteaza un articol negativ aparut in mass-media britanica fata de materialele pozitive care povestesc despre romani?, l-am intrebat pe ambasadorul roman la Londra. „Iti trebuie timp si multe eforturi dupa aceea pentru a schimba o imagine astfel creata. Articolele pozitive trebuie sa fie mult mai numeroase si sa aiba o frecventa mult mai sistematica, pentru a avea impact asupra unei perceptii negative. Nu putem face abstractie de faptul ca, in afara de sport, care are o audienta oarecum comparabila cu cea a articolelor de tabloid, temele culturale au o audienta indeobste mult mai redusa. In plus, cei interesati de astfel de subiecte provin, cel mai adesea, din categorii sociale diferite comparativ cu cititorii de «fapt divers» din paginile ziarelor gratuite care se distribuie la metrou. Trebuie, de aceea, lucrat pe ambele paliere: generare de evenimente cu impact pozitiv si reducerea, pana la eliminare, a celor cu conotatie negativa. Iar aceasta depinde de noi toti si de ceea ce face fiecare din noi in parte”, mai spune dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra.

 

Promovarea prin cultura

„Cultura nu este doar o forma esentiala de manifestare a spiritului uman, ci si un instrument, pentru noi ca diplomati. Prin cultura reusim sa ne facem cunoscuti, intelesi, acceptati. Astfel, deschidem partii catre dialog si promovare de interese politice, economice si parteneriate sociale. Este unul din primele instrumente pe care o natie le are la indemana pentru a-si promova interesele”, subliniaza Jinga, vorbind despre importanta culturii in diplomatie.

El recunoaste ca posibilitatile Ambasadei Romaniei din Marea Britanie in acest domeniu sunt relativ limitate. „La Londra, in fiecare moment, se petrec cateva sute de evenimente culturale. Este practic imposibil sa ai pretentia sa fii vizibil permanent. Spectrul caruia ne adresam noi se rezuma la cateva sute de persoane pe eveniment”, declara actualul sef al diplomatiei romanesti in capitala britanica.

In consecinta, ambasadorul crede ca isi poate promova tara cu succes deplasandu-se mult pe intinsul Regatului Unit si avand intalniri care tin in egala masura de activitatea de diplomatie publica. „In fiecare an avem cateva zeci de evenimente culturale si de diplomatie. In 2012 au fost 40, in 2011, 38, in 2010 am avut 44 de astfel de evenimente si inca 20 de intalniri cu comunitatea romaneasca de pe intinsul Regatului Unit. Si in 2009 au fost 44 de evenimente de diplomatie publica si cultura si 29 de intalniri cu romanii din Marea Britanie. Iar in 2008, an in care mi-am inceput mandatul de ambasador la Londra, am desfasurat alte 15 intalniri comunitare si 24 actiuni de diplomatie publica si culturala. In primele luni ale acestui an am fost, din nou, in mijlocul comunitatilor romanesti din Newcastle, Birmingham, Luton, Edinburgh, Bristol”, isi contabilizeaza ambasadorul Jinga activitatea dupa cinci ani de mandat. El mai precizeaza, in acest sens, ca, pe parcursul unui an, are intalniri care se inscriu in sfera diplomatiei publice cu frecventa saptamanala.

———————————————–

„Ma bucur cand vad studentii romani entuziasti in a organiza, in universitatile britanice in care studiaza, seri romanesti, expozitii, conferinte despre evolutia Romaniei si statutul sau actual de membru al NATO si UE – ei devin astfel un important factor multiplicator de imagine pozitiva. Am aceleasi cuvinte de lauda pentru o serie de asociatii ale romanilor – fie ele profesionale sau culturale. Am intalnit, atat in Anglia, cat si in Irlanda de Nord, Scotia si Tara Galilor, multi, foarte multi romani preocupati de imaginea lor si a tarii mama. Si sunt fericit de fiecare data cand interlocutori britanici imi vorbesc apreciativ despre romanii pe care-i cunosc. Cel mai recent exemplu este din Scotia, de unde tocmai am revenit dupa o vizita oficiala de trei zile: ministrul scotian pentru relatii internationale si cultura, dar si oficialitati locale din Edinburgh si Oban, mi-au spus cat de bine integrati si apreciati sunt romanii in comunitatile in care traiesc. Asa se formeaza imaginea.”

Dr. Ion Jinga – ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

———————————————–

 

 

Inca 20 de ani…

 

Un program prodigios, divers, realizat in parteneriat cu cele mai prestigioase institutii britanice – aceasta este „reteta” schimbarii imaginii Romaniei in Marea Britanie, crede Dorian Branea, cel care conduce in prezent activitatea Institutului Cultural Roman din Londra.

 Va mai trece inca o generatie pana cand Romania va fi recunoscuta si apreciata in Europa, estimeaza directorul ICR.

„Noi nu trebuie sa gandim in ani, ci pe termen mult mai lung. Anticipez ca, daca vom putea mentine ritmul activitatilor, daca vom realiza, prin toate institutele noastre, o cascada de evenimente de calitate timp de cel putin doua decenii, vom reusi in cele din urma sa ajungem una dintre culturile europene cel mai cunoscute si admirate in lume. De altminteri, cred ca pentru o buna fixare internationala a culturii romane este nevoie de un orizont strategic urmarit consecvent timp de o generatie, fara sincope, fara deturnari, fara intoarceri la solutii ce nu au cum sa te mentina intre cei mai buni. Eu asa gandesc proiectul unui ICR de succes: ca proiect al unei institutii imaginative, lipsita de complexe, competenta si motivata, care ocupa o pozitie centrala pe piata globala a diplomatiei culturale, dar si ca pe o actiune definita de obiective strategice valabile pentru urmatorii 20 de ani”, sustine Dorian Branea.

„Peste ani de zile, daca si numai daca vom reusi sa mentinem cursul, cand ne vom uita inapoi vom observa probabil ca imaginea Romaniei in exterior se va fi schimbat. Cred cu convingere ca misiunea ICR de a face cunoscuta si apreciata cultura romana in lume are nevoie, pe langa consecventa, pe langa talentul și loialitatea dovedite de atatia dintre cei care lucreaza in sistemul ICR, de durata unei generatii. Asa cum a fost vointa pasoptistilor de a transforma niste principate marginale si dependente intr-un regat independent, reintregit, de care a trebuit sa se tina seama, sau a generatiei Marii Uniri, care a facut din Romania o putere culturala mondiala – totul a fost posibil intr-o generatie”, a conchis directorul ICR Londra, Dorian Branea.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!