Obiectivele economice ale guvernului Cioloș

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 noiembrie 2015

locuri de munca33Relansarea durabilă a creșterii economice, stabilitatea macroeconomică, elaborarea unui buget echilibrat, crearea unui mediu propice pentru investiții, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și crearea d-e noi locuri de muncă sunt principalele obiective economice ale guvernului Cioloș.

Înainte de a primi votul de investitură, premierul desemnat a anunțat în plenul Parlamentului care sunt principalele obiective economice pe care și le propune noul guvern.

El a spus că susținerea în continuare a creșterii economice este un obiectiv fundamental al programului său de guvernare, scrie Mediafax.

De asemenea, la fel de importante sunt stabilitatea macroeconomică și elaborarea unui buget echilibrat, amintind că în trecut s-au făcut eforturi care nu trebuie uitate.

„Economia României este integrată într-o piață comună la nivel european și trebuie să ne ridicăm la acel nivel. România a făcut deja eforturi majore să revină la creștere economică durabilă în perioada post criză. Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar. Vom susține relansarea durabilă a creșterii economice și stabilitatea finanțelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiții. În special vom veghea asupra structurii bugetare și coerenței acesteia cu obiectivul pe termen mediu deja stabilit și asumat de România”, a spus premierul desemnat.

În privința cheltuielilor, Cioloș a spus că acestea vor fi redirecționate spre cofinanțarea unor investiții competitive sprijinite și din fonduri europene, inclusiv în capital uman, instrumente financiare și infrastructura necesară.

„Expertiza europeană pe care acest guvern o aduce se va manifesta cu precădere în acest plan, urmărind să simplificăm și să sporim atât cantitativ, dar și calitativ absorbția fondurilor europene, eliminarea cheltuielilor neproductive și ineficiente, cum ar fi cele cu anumite întreprinderi autonome de stat”, a spus premierul desemnat.

 

Se va implementa Codul Fiscal adoptat recent

În ceea ce privește veniturile, el a amintit că există un cod fiscal adoptat recent și se va urmări implementarea lui, acordând atenție creării unui mediu cât mai propice pentru IMM-uri și pentru crearea de locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor.

Referitor la absorbția fondurilor europene, Cioloș a spus că avem „mari restanțe” pentru perioada financiară 2007-2013 și se va încerca eliminarea acestora în măsura în care este posibil.

„România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. În același timp, tot în acest an, va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale și de investiții, acordat României pentru perioada 2014-2020”, a spus Cioloș.

O provocare majoră va fi îndeplinirea condiționalităților negociate de România în Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană, respectiv cadastru, achiziții publice, reforma administrației publice, reformă în domeniul sănătății, între altele.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!