Oboseala cronică

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 22 mai 2015

oboseala cronicaSindromul oboselii cronice este o boală din ce în ce mai întâlnită în vremurile pe care le trăim. Această boală se caracterizează prin oboseală extremă care nu poate fi explicată, adică nu poate fi pusă nici pe seama unui efort fizic mare, nici din cauza oricărei alte cauze medicale. Oboseala cronică se poate înrăutăți din cauza activităților fizice sau intelectuale, dar nu se poate atenua prin odihnă.

 

Cauze

În ciuda multelor studii și teorii, cauzele care contribuie la declanșarea acestei boli nu sunt cunoscute. Sunt unii care spun că sindromul oboselii cronice pornește de la o infecție virală sau de la stres. Din cauză că mulți oameni au dezvoltat sindromul oboselii cronice după o infecție virală, se presupune că aceasta ar putea fi un factor declanșator. Printre virușii „responsabili” se numără Epstein-Barr sau virusul herpetic. Un sistem imunitar slăbit și un dezechilibru hormonal sunt considerate, de asemenea, posibile cauze ale declanșării oboselii cronice. Multe teorii susțin că, de fapt, sindromul oboselii cronice apare din cauza unei combinații de factori.

Cert este că nu există un test sau un set de analize care să pună un diagnostic clar: oboseală cronică. La acesta se ajunge după ce se elimină rând pe rând alte posibile afecțiuni. Așa stând lucrurile, tratamentul pentru oboseala cronică nu este făcut pentru a înlătura cauza, ci pentru a diminua efectele ei.

Persoanele cu un risc crescut de a dezvolta sindromul oboselii cronice sunt cei cu vârstele cuprinse între 40 și 50 de ani. Se pare că femeile sunt diagnosticate mai des cu această boală decât bărbații, însă acest lucru poate fi și din cauză că femeile se duc mai repede la doctor decât bărbații. De asemenea, sunt predispuse către sindromul oboselii cronice persoanele supraponderale și sedentare.

 

Simptome

Sindromul oboselii cronice are opt simptome „oficiale”:

 • oboseală, extenuare;
 • lipsa puterii de concentrare;
 • scăderea capacității de a memora;
 • gât inflamat;
 • mărirea în volum a ganglionilor limfatici de la gât și subțioară;
 • dureri de mușchi inexplicabile;
 • dureri de cap;
 • somn agitat.

Este adevărat că multe afecțiuni generează acea senzație de oboseală cronică, însă dacă nu (mai) sunteți bolnav, iar extenuarea persistă, este cazul să luați legătura cu un medic.

 

Tratament și prevenire

Tratamentele recomandate de medici în urma analizelor amănunțite au la bază antidepresive și pastile de somn. Medicii mai pot recomanda, de asemenea, exerciții de fizioterapie și consiliere psihologică. Puteți încerca și medicina alternativă: acupunctură, masaj, yoga sau tai chi.

Cel mai bine ar fi, însă, să nu se ajungă aici. Iar pentru acest lucru nu trebuie decât să aveți grijă la câteva aspecte legate de stilul vostru de viață. Iată câteva sfaturi oferite de specialist:

 • evitați situațiile nesemnificative care pot produce stări anxioase;
 • fiți adepții unei alimentații sănătoase și a unei vieți fără excese;
 • faceți regulat exerciții fizice;
 • luați suplimente bazate pe vitamine și minerale.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!