Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 28 noiembrie 2014

PE SCURT:

  • Ford România renunță la 20% din angajați
  • Proiectele de investiții, reduse la jumătate
  • Contabilitate simplificată pentru firme

Ford România renunță la 20% din angajați

Constructorul american Ford va renunţa la 680 de angajaţi de la Craiova, din totalul de aproximativ 3.200 de angajaţi ai uzinei. În acest scop, compania va lansa un program de încetare voluntară a contractelor individuale de muncă, urmând să efectueze concedieri în lipsa înscrierilor.

„În timp ce B-Max continuă să fie unul dintre cele mai bine vândute modele ale segmentul B-MAV, piaţa auto din Europa rămâne la un nivel scăzut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoită anul acesta să-şi întrerupă producţia pentru un număr semnificativ de zile, atât în secţia de asamblare vehicule, cât şi în cea de producţie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova şi pentru a avea control asupra costurilor operaţionale, este necesară luarea de măsuri suplimentare pentru a ajusta volumele de producţie la cererea actuală a pieţei. Acest lucru necesită şi o reducere a forţei de muncă”, a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al Ford România.

În acest sens, Ford România implementează un program de încetare voluntară a contractelor individuale de muncă, vizând aproximativ 680 de angajaţi din cadrul uzinei.

 

Proiectele de investiții, reduse la jumătate

România a atras 311 proiecte de investiţii străine între 2009 şi 2013, aproape jumătate din cele din intervalul 2004-2008. Scăderea s-a reflectat şi în locurile de muncă create, care s-au redus cu peste 50%.

În perioada 2004-2008, România a atras un număr de 612 proiecte de investiţii şi se poziţiona pe locul doi în Europa Centrală şi de Est (CEE), după Polonia, în funcţie de acest indicator. Țara noastră a înregistrat, însă, cea mai mare scădere între 2009 şi 2013, de aproape 50%, la 311 proiecte. În urma acestei scăderi, piaţa locală a coborât pe poziţia cinci, în urma Rusiei, Poloniei, Turciei şi Cehiei, potrivit ediţiei din 2014 a studiului EY – European attractiveness survey.

Numărul de locuri de muncă create în urma investiţiilor străine din România, Polonia şi Cehia au scăzut cu peste 50%, în timp ce în Turcia şi Serbia au crescut cu 143%, respectiv 157%. România a urcat, însă, pe locul trei în topul celor mai atractive pieţe pentru investiţii străine directe din zona în Europa Centrală şi de Est.

 

Contabilitate simplificată pentru firme

Circa 600.000 operatori economici vor beneficia de un sistem simplificat de contabilitate din ianuarie 2015, potrivit proiectului de modificare a Legii Contabilităţii, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism. „În această perioadă se regândeşte Legea Contabilităţii. Contabilitatea în partidă simplă se extinde. Dacă până acum era pentru IMM-uri care aveau afaceri de maxim 35.000 de euro, sistemul se va extinde până la maxim 700.000 de euro. Sunt aproape 600.000 de operatori (60% din totalul operatorilor economici înregistraţi – n.r.) care vor beneficia de acest tip de abordare. Acest lucru se va introduce de la 1 ianuarie 2015”, a spus Jianu, citat de Mediafax.

Ministerul Finanţelor a lansat recent în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Contabilităţii, unul dintre motivele invocate fiind sistemul simplificat de contabilitate aplicabil din 2011, care nu îşi mai găseşte corespondent în cadrul contabil comunitar.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!