Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 23 ianuarie 2015

PE SCURT:

  • Discuții despre un nou acord cu FMI, în toamnă
  • Record la insolvențe
  • Apartamente mai mari cu „Prima Casă”

Discuții despre un nou acord cu FMI, în toamnă

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul doreşte să încheie cu bine actualul acord cu FMI, astfel încât în toamnă să poată decide dacă mai face un nou acord şi în ce formă îl va face.

„Acum trebuie să facem o analiză a reformelor structurale, în special aplicarea managementului privat, acea Ordonanţă 109/2011. Deci… starea actuală şi dorinţa pe care o avem de a încheia cu bine acest acord în aşa fel încât în toamnă să putem să decidem dacă mai facem un nou acord şi în ce formă facem acel acord”, a spus Ponta, potrivit Mediafax. Premierul a precizat că FMI va veni la 27 ianuarie în România, unde va avea o misiune „ceva mai lungă”. „Ce era, în ceea ce mă priveşte – partea de adoptare a bugetului în condiţiile discutate cu partenerii noştri internaţionali – s-a făcut. Însă (discutăm – n.r.) despre stadiul reformelor structurale, în special legat de managementul privat”, a mai spus Ponta.

 

Record la insolvențe

România ocupă locul 10 din 42 de ţări într-un top după creşterea numărului de insolvenţe în 2014, fiind inclusă în grupa ţărilor cu nivel record de firme intrate în incapacitate de plată şi care „se chinuie” să se stabilizeze. Potrivit estimărilor firmei de asigurare de credit comercial Euler Hermes, anul trecut, numărul insolvenţelor în România a crescut cu 5%, de la 29.997 în 2013 la circa 31.500 de firme, iar pentru 2015 estimează o scădere de 1%. Pe fondul estimării scăderii insolvenţelor în 2015, România va coborî zece poziţii în topul mondial.

În Europa Centrală şi de Est, România este liderul detaşat după numărul de firme care au ajuns în incapacitate de plată în ultimii doi ani şi îşi va menţine poziţia şi în 2015.

 

Apartamente mai mari cu „Prima Casă”

Guvernul va discuta la sfârşitul lunii februarie un proiect de act normativ pentru modificarea programului „Prima Casă”. Schimbarea ar permite, printre altele, proprietarilor de locuinţe să poată cumpăra, în acest program, locuinţe mai mari, dacă vând proprietatea pe care o deţin în prezent.

Ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, a declarat că lărgirea „cadrului de acces” la „Prima Casă” este în discuţie în cadrul ministerului şi va fi analizată la sfârşitul lunii februarie în Guvern.

Vâlcov a dat ca exemplu de modificare includerea în program a persoanelor care au o locuinţă, dar doresc să cumpere una mai mare.

„Au existat solicitări de la persoane care au achiziţionat o primă casă, doresc să treacă la un apartament, să spunem, de la o garsonieră, de la un apartament cu două camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, şi atunci nu ar mai fi «Prima Casă». Trebuie să găsim şi pentru dumnealor o soluţie, astfel încât cât mai multe persoane să poată aplica”, a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

El a precizat că proprietarii de imobile vor putea lua parte la program în condiţiile în care vând imobilul deţinut.

Plafonul de garanţii de stat pentru programul „Prima Casă” a fost fixat de Guvern la 2,5 miliarde lei pentru acest an, concomitent cu realocarea diferenţei rămase neutilizate de anul trecut.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!