Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 martie 2015

PE SCURT:

  • Contractul cu banca, studiat acasă
  • Tot mai multe smartphone-uri
  • Acciză pe țigările electronice

Contractul cu banca, studiat acasă

Băncile sunt obligate să le dea clienţilor contractele de credit sau actele adiţionale de restructurare, după caz, înainte de a le semna pentru a le putea studia cu atenţie. Mai mult, clienții pot să ceară consultanţă de la specialiştii Protecţiei Consumatorului, afirmă preşedintele autorităţii, Marius Dunca.

„Prin lege, operatorul financiar bancar este obligat să pună la dispoziţia consumatorului contractul înainte, nu mă duc şi-l semnez acolo. Am voie să solicit contractul şi să-l duc la un profesionist. Să nu ne ducem să-l semnăm, este dreptul nostru în calitate de consumator. Îmi pune banca un contract de 30 de pagini şi mă pune să-l semnez în cinci minute”, a declarat Dunca, potrivit Mediafax..

El a îndemnat clienţii care nu au cunoştinţe financiar-bancare şi nu înţeleg clauzele contractuale şi implicaţiile acestora să se adreseze ANPC pentru a primi consiliere, dacă contractul este în regulă sau nu ar trebui acceptat în forma respectivă. Băncile care nu respectă prevederea riscă sancţiune contravenţională între 10.000 şi 50.000 de lei şi sunt obligate să întrerupă această practică.

Dunca a precizat că ANPC nu a primit nicio sesizare pe această temă în ultimii ani, făcând apel la clienţii băncilor să depună plângere.

 

Tot mai multe smartphone-uri

Piaţa locală a telefoanelor inteligente va creşte cu 30% în acest an, de la 2,5-2,7 milioane de unităţi vândute în 2014, a declarat şeful diviziei Telecom a Samsung Telecom România, Alexandru Munteanu. Creșterea se va produce pe fondul menţinerii tendinţei de migrare a clienţilor de la telefoane normale la cele inteligente.

„Numeroşi utilizatori de telefoane mobile migrează de la un terminal normal (feature phone) la unul inteligent (smartphone) şi consider că există suficient loc de creştere pe această piaţă. În prima parte a anului trecut, vânzările de telefoane mobile normale încă erau consistente, dar pe măsură ce preţurile terminalelor inteligente au scăzut, vânzările au crescut. Primele două luni din acest an au adus creşteri de peste 30% pe segmentul telefoanelor inteligente şi mă aştept ca până la finele anului, pe medie, avansul să se situeze în jurul valorii de 30%”, a spus Munteanu, potrivit Mediafax.

 

Acciză pe ţigările electronice

Ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia. Guvernul pregătește introducerea acestei noi taxe cu argumentul că măsura este dictată de practicile la nivel european, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal obţinut de Mediafax.

Noua acciză, care va fi aplicată din ianuarie anul viitor, va fi în cuantum de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care conţine nicotină şi de 384 lei/kilogram pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit.

Comparativ, pentru ţigările obişnuite, acciza pentru tutunul de fumat fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, şi alte tutunuri de fumat este de 383 lei/kilogram.

Această taxă va fi majorată constant în următorii ani, în raport cu inflaţia din ultimele 12 luni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!