Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 septembrie 2015

Ponta: Am plătit datoria către FMI

Guvernul a plătit partea sa din împrumutul luat în 2009 de la Fondul Monetar Internațional (FMI), a anunțat premierul Victor Ponta. Șeful Executivului susține că actuala guvernare nu intenționează să ia alți bani de la instituția internațională, relatează Digi24.

Este totuși posibil ca România să încheie un nou acord cu FMI, însă acesta va fi tot de tip preventiv, la fel cum este și cel aflat în vigoare și care expiră la sfârșitul acestei luni.

În 2009, România a împrumutat aproape 12 miliarde de euro de la FMI. Două miliarde de euro au intrat atunci în buget și alte zece, în rezerva BNR. România va stinge acest împrumut abia anul viitor, când Banca Națională va plăti ultima rată, de aproximativ 100 milioane de euro.

„Anul acesta am plătit ultimii bani către Fondul Monetar Internațional din împrumutul făcut de domnul Băsescu și domnul Boc. Eventual, facem un nou acord preventiv, dar bani nu, că nu avem nevoie. E o decizie politică, pe care trebuie să o ia liderii politici, pentru că se va referi la o perioadă de timp în care eu nu voi mai fi prim-ministru”, a precizat premierul Victor Ponta.

România vrea să înceapă discuții cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană pentru un nou acord, îmbunătățit și flexibil, cel mai devreme în acest an, cu sprijinul celor mai mari partide politice, pentru a se proteja de șocurile externe, a declarat recent ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici.

Ajutor european pentru fermieri

Fermierii din România vor beneficia de fonduri de 11,1 milioane de euro din partea Comisiei Europene, în cadrul unui program în valoare totală de 500 milioane euro, destinat susținerii fermierilor europeni afectați de scăderea prețurilor lactatelor și cărnii de porc, secetă și embargoul impus Rusiei.

Comisia Europeană a prezentat programul de 500 milioane de euro în cadrul Consiliului extraordinar al miniștrilor agriculturii care a avut loc recent.

„Este un program de susținere complet, hotărât și puternic. Este o declarație semnificativă de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeană. Reflectă concret comentariul președintelui Jean-Claude Juncker din discursul privind starea Uniunii, de săptămâna trecută, când s-a descris ca un susținător al Politicii Agricole Comune”, a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Cele 28 de state membre vor primi în total un ajutor substanțial în valoare de 420 milioane de dolari, alocat într-o manieră echitabilă și eficientă, pentru rezolvarea problemelor din sectoarele lactatelor și cărnii de porc, care va acorda statelor membre flexibilitate maximă în alocarea fondurilor.

Germania va primi cele mai mari fonduri, în valoare de 69,2 milioane de euro, urmată de Franța (62,9 milioane euro), Marea Britanie (36,1 milioane euro), Olanda (29,9 milioane euro). Poloniei i-au fost alocate fonduri de 28,9 milioane de euro, Spaniei 25,5 milioane de euro și Belgiei 13 milioane de euro. În Europa Centrală și de Est, Cehia va beneficia de 13 milioane de euro pentru susținerea fermierilor, Ungaria 9,5 milioane de euro, iar Lituania 12,6 milioane de euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!