Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 septembrie 2015

Trecerea la euro în 2019, nerealistă

Adoptarea monedei unice europene în 2019 a devenit o țintă nefezabilă, este de părere Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naționale a României. Oficialul BNR susține că România va rata această țintă, deoarece autoritățile nu au elaborat o strategie care să susțină adoptarea euro.

„A devenit tot mai mult o țintă nefezabilă, pe măsură ce anunțarea ei nu a fost urmată de elaborarea unui plan de acțiune și de punerea sa în practică. Nu a fost neapărat, la momentul anunțării sale, o țintă imposibilă. Noi am calificat-o drept una foarte ambițioasă și am lăudat aptitudinile de ancoră pentru politicile publice”, a declarat Bogdan Olteanu, potrivit Digi24.

 

BNR ar putea înăspri condițiile de creditare

Banca Națională ar putea înăspri condițiile de acordare a creditelor pentru populație, pentru a nu se ajunge la un nou boom. Anunțul a fost făcut de șeful Stabilității Financiare din Banca Centrală, care spune că, dacă bancherii vor fi prea generoși cu acordarea de credite persoanelor fizice, ar putea impune noi reguli de acordare a împrumuturilor. În această situație, ar putea fi cerute garanții mai mari, relatează Digi24. Eugen Rădulescu, director Stabilitate Financiară în BNR, a declarat: „Ar putea fi luată o măsură de coborâre a plafonului creditului raportat la valoarea bunului care se achiziționează cu creditul respectiv. Înseamnă un avans mai mare din partea potențialilor împrumutați.”

Plata cu cardul în vacanțe, tot mai răspândită

Românii folosesc tot mai des cardurile pentru plăți direct la comercianți când călătoresc în străinătate în sezonul estival, în special pentru cumpărături de valoare mică, în timp ce cheltuielile mai mari sunt cele pentru servicii turistice și transport, potrivit Visa Europe. Jumătate dintre tranzacțiile derulate la POS în străinătate sunt mai mici de 20 de euro, scrie Mediafax.

Posesorii de carduri Visa emise în România au cheltuit pe parcursul verii aproximativ 48 euro în medie per tranzacție la comercianții din străinătate, iar peste o treime dintre plăți au valoarea mai mică de 10 euro, arată datele Visa Europe privind plățile cu cardul în afara țării din perioada iunie-august 2015.

„Românii s-au obișnuit să plătească frecvent cu cardul atunci când călătoresc în străinătate. Am observat în ultimii ani o creștere constantă și rapidă a numărului de tranzacții de valori relativ reduse, precum și o diversificare a categoriilor de comercianți unde se fac plăți cu cardurile Visa. Practic, pe lângă locurile unde românii plătesc de regulă cu cardul, respectiv la hotel, în aeroport sau la benzinării, procesăm de exemplu și plăți către florării, magazine de suveniruri, poștă sau laboratoare foto”, a declarat directorul regional pentru România, Croația și Slovenia al Visa Europe, Cătălin Crețu.

Per total, românii au realizat în vara acestui an cu aproape 30% mai multe plăți cu cardul la POS în străinătate, iar valoarea totală a acestor tranzacții s-a majorat cu aproape 20%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!