Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 octombrie 2015

Explodează exporturile de arme românești

Companiile românești din domeniul apărării au contractat, în prima jumătate a anului, comenzi pentru muniție și armament în valoare de circa 215 milioane dolari, care le asigură producția până în 2019, unele dintre acestea urmând să funcționeze la capacitate maximă de producție.

„Valoarea contractelor încheiate în prima parte a anului este aproximativ egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii trei ani. Sunt companii: Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Mija și Carfil Brașov care vor atinge capacitatea maximă de producție și, în același timp, un grad mare de ocupare a forței de muncă”, arată Ministerul Economiei, într-un comunicat citat de Mediafax.

Industria este dependentă de piața externă, atât în ceea ce privește aprovizionarea cu materii prime, materiale, subansamble sau componente, cât mai ales din punctul de vedere al desfacerii, în condițiile în care peste 80% din producție este destinată exportului.

Cifra de afaceri a companiilor din domeniul apărării a crescut în primul semestru cu 13%, la 309,1 milioane lei, iar exporturile au urcat față de aceeași perioadă a anului trecut cu 31,7%, la 284 milioane lei.

Companiile din industria de apărare se confruntă, însă, în continuare cu probleme precum arieratele istorice, tehnologiile învechite și active fără legătură cu producția.

Nobelul de Economie merge la Princeton

Profesorul Angus Deaton, de la Universitatea Princeton, un renumit microeconomist, a câștigat Premiul Nobel pentru Economie, pentru studiile în domeniul consumului, sărăciei și asistenței sociale.

Deaton, în vârstă de 69 de ani, este cunoscut pentru studiile efectuate în domeniul alegerilor făcute de consumatori.

„Prin legătura făcută între alegerile individuale și rezultatul agregat, cercetarea sa a contribuit la transformarea microeconomiei, macroeconomiei și economiei în domeniul dezvoltării”, a explicat Academia Regală de Științe din Suedia, potrivit Mediafax.

În ultimul an, Comitetul Nobel a onorat un număr de profesori pentru lucrări care au arătat fie ineficiența piețelor, fie cum trebuie tratată această realitate. Anul trecut, comitetul l-a premiat pe economistul francez Jean Tirole pentru munca sa în domeniul reglementării eficiente a piețelor imperfecte. În 2013, Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen și Robert J. Shiller au obținut premiul Nobel pentru cercetările referitoare la mișcările pe piețele financiare.

Între laureații premiului Nobel pentru economie se numără Milton Friedman, Friedrich von Hayek și Amartya Sen. Premiul Nobel pentru Economie este unul dintre cele mai noi, înființat în 1968, în memoria lui Alfred Nobel, la a 300-a aniversare a băncii centrale a Suediei, prima din lume. Premiul este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 976.000 dolari). Peste 80% dintre economiștii laureați sunt cetățeni americani. O singură femeie a primit premiul Nobel pentru Economie, Elinor Ostrom, în 2009.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!