Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 iunie 2014

Hipermarketurile, pe profit

Majoritatea reţelelor de retail din România au fost profitabile anul trecut. Cele mai mari câştiguri au fost înregistrate de Kaufland, Carrefour şi Mega Image şi Penny Market, care a revenit pe profit. În același timp, Auchan a trecut pe pierderi, ca urmare a preluării celor 20 de hipermarketuri Real. Datele financiare pentru 2013 ale Lidl, Cora şi Metro nu au fost publicate, scrie Mediafax. Anul trecut, comerţul modern l-a depăşit pentru prima dată pe cel tradiţional, a fost finalizată cea mai mare tranzacţie din retail, Auchan cu Real, marile reţele au deschis circa 270 de magazine, majoritatea de proximitate şi supermarketuri, şi s-au extins pe online.

Portal oficial de turism

România va avea până la sfârşitul anului un portal oficial de turism, romania.travel, construit pe platforma site-ului de promovare realizat de biroul de turism al României de la New York şi care va conţine informaţii despre atracţiile turistice ale României. „Am mai avansat, avem site-ul romania.travel, la care se lucrează în permanenţă. Până la finalul anului vom avea şi portalul. Pe baza site-ului realizat de biroul de turism New York se va face platforma online a României”, a declarat într-o conferinţă Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Potrivit lui Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM şi turism, portalul, chiar dacă se lucrează permanent la el, este deja accesibil, dar urmează o nouă etapă, în care va fi îmbunătăţit. „Va conţine informaţii despre România, despre circuite turistice, filmele care fac parte din noua campanie de promovare a României şi altele”, a mai spus şeful ANT.

 

Centru de securitate informatică

Statele Unite vor ajuta Armata şi Guvernul României să-şi apere calculatoarele şi sistemele informatice de atacurile unor hackeri, informează Digi24. Una dintre cele mai mari companii militare americane, General Dynamics, va construi un centru de securitate informatică în România. Va fi ca o bază militară cibernetică din care vor fi combătuţi hackerii străini care ameninţă instituţiile statului. România nu va achita niciun ban pentru construirea ei. Proiectul urmează să fie finanţat în totalitate de guvernul de la Washington. Deşi face parte dintr-o strategie mai veche de securitate, construirea acestui centru va fi grăbită în mod clar de tensiunile dintre Ucraina şi Rusia. General Dynamics, o companie care a lucrat cu Lockheed Martin la crearea avionului F-16, va realiza până în septembrie 2015 studiul de fezabilitate al centrului de securitate cibernetică din România. Centrul ar urma să devină funcţional din 2016.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!