Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 decembrie 2015

Rompetrol, pe mâna chinezilor

China Energy Company (CEFC) a convenit preluarea unei participații de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unor acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate la Beijing, în industria petrolului și gazelor, telecomunicații și energie nucleară.

O sursă apropiată situației a evaluat KMGI la 500 milioane de dolari – 1 miliard de dolari, transmite agenția Reuters, citată de Mediafax. Reprezentanții KMGI nu au fost disponibili pentru comentarii.

La nivel european, KMG International deține peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanți în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franța, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.

CEFC și-a început activitatea în sectorul financiar, iar apoi s-a extins în industria petrolului și gazelor. Compania chineză intenționează să investească „miliarde” de dolari pentru extinderea rețelei de retail la peste 3.000 de benzinării, a spus sursa. O parte din finanțare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii „Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 miliarde de dolari.

Vodafone, obligată să elimine clauzele abuzive

Compania Vodafone va fi obligată să elimine clauzele abuzive din contracte, inclusiv cele legate de rezilierea acestora înainte de termen, după ce Tribunalul București a admis o cerere a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Astfel, Vodafone România va elimina din contracte prevederea care îl obligă pe client la plata unei despăgubiri „în cazul încetării contractului înainte de expirarea duratei minime contractuale”, scrie Capital, potrivit Ziare.com.

În plus, vor fi eliminate din contracte și paragrafele prin care clientul declară că „a citit, a înțeles și a acceptat clauzele cuprinse în contract”.

De asemenea, prin decizia Tribunalului București, vor fi astfel eliminate din contract și specificațiile referitoare la durata minimă contractuală și calculul prejudiciului ce ar fi fost cauzat prin întreruperea contractului înainte de termen.

70%, ținta de absorbție a fondurilor europene

Gradul de absorbție a fondurilor europene pentru programul 2007-2013 este de 60%, a anunțat ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, care și-a exprimat speranța ca acesta să ajungă la 70%, precizând că în februarie va avea o cifră exactă.

„În momentul de față gradul de absorbție este de 60%, dar el de fapt va fi calculat abia la sfârșitul anului viitor, pentru că mai putem să facem mult mai multe plăți. Avem posibilitatea să facem plăți. Beneficiarii, într-adevăr, fac plăți până la sfârșitul anului, dar ei ni le transmit în anul următor. Cred că în februarie o să am o cifră mai exactă și sperăm să fie mai mare decât 60%, adică sperăm să ajungem la 70% grad de absorbție”, a declarat Răducu, la reuniunea grupului de comunicatori ai politicii de coeziune (grupul INFORM).

Ministrul a mai spus că acum este o perioadă destul de dificilă, la finalul celor nouă ani ai programului, când trebuie „făcute foarte multe acțiuni, dintre care plăți la mii de beneficiari”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!