Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 iulie 2016

Se pregătește Dacia Duster 2017

Pentru 2017, SUV-ul Dacia Duster este setat să includă un nou model cu șapte locuri, iar pe lângă schimbările pe care le-ar putea primi s-ar afla și un nou nume: Grand Duster, dezvăluie Autoexpress, citat de ProMotor.

Dacia tocmai a depășit patru milioane de mașini vândute la nivel mondial, iar marca de buget de la Mioveni va căuta să păstreze acest impuls cu un val de noi modele. Planurile includ un nou Duster, iar, pentru a valorifica mai bine piața SUV-urilor aflată în continuă creștere, o versiune mai mare și mai practică, cu șapte locuri, eventual sub denumirea Grand Duster, va sosi anul viitor, relatează ProMotor.

Pentru a menține costurile cât mai mici, Grand Duster va folosi platforma actualei versiuni cu cinci locuri, dar cu un ampatament mărit pentru a găzdui un al treilea rând de scaune. Versiunea cu șapte locuri va măsura în jur de 4,7 metri lungime – cu 2 cm mai lung decât un Duster standard. De asemenea, versiunea standard este de așteptat să crească cu aceeași lungime, până la aproximativ 4,3 metri.

Cum arată antreprenorul român

Vârsta medie a întreprinzătorului români este de aproape 45 de ani și cei mai mulți dintre ei au pornit la drum singuri, doar în 22% din IMM-urile locale existând între doi și cinci asociați, arată raportul de cercetare „Carta albă a IMM-urilor din România 2016”.

Unul din cinci antreprenori dedică 12 ore afacerii lor în fiecare zi, adică lucrează cu mai mult de 20% decât angajații cu normă întreagă din România.

Din ce în ce mai mulți români pornesc o afacere pe cont propriu, fapt susținut și de creșterea de 51% a numărului de firme SRL-D față de anul trecut. Însă cele mai multe dintre IMM-urile românești sunt deținute de întreprinzătorii de 45-60 de ani (37,5%) și de cei de 35-45 de ani (33,8%), scrie News.ro.

La polul opus sunt tinerii sub 25 de ani, care dețin doar puțin peste 1% dintre IMM-uri.

Aceleași date arată că vârsta medie a întreprinzătorului român este de 44,4 ani. Cei mai mulți dintre întreprinzători sunt bărbați (69,7%), au pregătire economică (22,3%) sau sunt de profesie ingineri (17,2%), și sunt căsătoriți (82,9) și cu copii (70%).

„Nivelul relativ bun de instruire a întreprinzătorilor din România – 63,96% au studii superioare – poate contribui la dezvoltarea firmelor private. Vechimea medie a întreprinzător la nivelul eșantionului este de 10,28 de ani”, se arată în raport.

Unu din cinci dintre antreprenorii respondenți în cadrul studiului dedică cel puțin 60 de ore pe săptămână afacerii lor și nu implică membrii familiei în activitatea firmei, potrivit raportului. Raportul a fost realizat prin chestionarea a 1.096 de întreprinzători din toate județele țării.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!