Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 iunie 2014

Firmele nu fac angajări

Aproximativ 70% dintre companiile din România nu intenţionează să facă noi angajări în perioada iulie-septembrie, un sfert au arătat că îşi vor creşte numărul de angajaţi, iar 5% prevăd o scădere de personal, potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup, la care au participat 625 de angajatori. „Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant. Încetul cu încetul, angajatorii au reînceput să-şi crească volumul de angajări, dar încrederea lor continuă să fie mai redusă decât în anii de dinainte de criza economică. Chiar dacă angajatorii vor continua să prefere organizaţii agile, au apărut totuşi semnale că aceştia îşi depăşesc treptat reticenţa de a face angajări şi au din nou în vedere nevoile pe termen lung”, a declarat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof, citat de Mediafax.

Campioni la scumpirea benzinei

România este ţara în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a preţului pe litrul de benzină, de peste 16%, doar Danemarca apropiindu-se de această „performanţă”, arată cea mai nouă ediţie a clasamentului „Pain at the Pump” („Durere la pompe”), realizat de Bloomberg. Topul a luat în calcul preţul pe litrul de benzină din 61 de state, din Norvegia până în Venezuela, din perioada 31 martie – 29 aprilie, ediţia anterioară a topului, faţă de care au fost calculate creşterile, fiind realizată în funcţie de preţurile din al treilea trimestru din 2013. „Preţul benzinei în România a crescut cu 16%, cel mai mare ritm înregistrat de vreunul dintre cele 61 de state din clasament“, se arată în studiul publicat de Bloomberg la începutul acestei luni. Astfel, România ajunge pe poziţia 24 din cele 61 de state analizate, cu un preţ pe litru de 1,95 dolari. În vechea ediţie, România figura pe locul 33, cu un preţ pe litrul de benzină de 1,68 dolari.

Băncile româneşti, în atenţia Fiscului american

Peste 100 de bănci, asigurători, firme de brokeraj şi administratori de fonduri din România s-au înregistrat pentru a pune la dispoziţia SUA date despre americanii care au peste 50.000 de dolari în conturi, odată ce statul român a încheiat o înţelegere de principiu cu SUA pentru transferul datelor. Înţelegerea dintre România şi SUA urmează modelul stabilit de acordurile cu Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania. Acordul prevede ca instituţiile financiare străine din jurisdicţiile partenere să poată raporta direct autorităţilor fiscale naţionale, care transmit datele ulterior celor din SUA. Până în prezent, 77.000 de instituţii financiare străine, unele chiar şi din Rusia, s-au înregistrat conform FACTA, iar aproximativ 70 de ţări au acceptat să transmită informaţii. SUA ar putea bloca accesul pe piaţa americană în cazul instituţiilor care nu se conformează, notează revista americană Forbes. Autorităţile din Statele Unite au început o campanie agresivă împotriva americanilor care îşi ascund averile în străinătate, în contextul crizei financiare. FACTA a intrat în vigoare 2010.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!