Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 iunie 2014

Electronicele, mai scumpe decât în UE

Preţurile bunurilor de consum şi serviciilor din România reprezintă 57% din media Uniunii Europene (UE), dar românii plătesc peste medie pentru electronice şi aproape de acest nivel pentru haine şi mijloace personale de transport – autovehicule, motociclete şi biciclete. În UE, doar Bulgaria are preţuri mai mici, reprezentând 48% din medie, cu aproape 10 puncte sub România, potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistică al UE. Produsul Intern Brut per capita la paritatea puterii de cumpărare s-a situat anul trecut în România la 54% din media UE, singura ţară cu un nivel mai redus fiind Bulgaria, cu 47%.

Emirates va opera în România

Compania Emirates Airline, cu sediul în Dubai, a prospectat în ultimele luni piaţa românească, iar până la sfârşitul acestui an va începe să opereze zboruri între Bucureşti şi Dubai, au declarat agenţiei Mediafax surse din turism.

Reprezentanţii Emirates s-au întâlnit în ultimele luni cu reprezentanţi ai mai multor agenţii de turism din România şi cu oficiali din conducerea aeroportului Otopeni, anunţându-şi intenţia de a opera zboruri între Bucureşti şi Dubai.

Compania, controlată de emiratul Dubai, a început zborurile în octombrie 1985, cu doar două avioane, un Boeing 737 închiriat şi un Airbus 300 B4. Începând cu al treilea an de funcţionare, compania a înregistrat constant profit anual, se arată pe site-ul Emirates Airline. În prezent, Emirates are peste 215 avioane şi operează zboruri către mai mult de 140 de destinaţii în peste 80 de ţări. Peste 1.500 de zboruri pleacă din Dubai în fiecare săptămână, către destinaţii pe şase continente. Compania este cel mai mare operator din lume pentru aeronavele Airbus A380 şi Boeing 777.

Proiect de reducere a TVA la lapte, fructe şi legume

Un numeros grup de parlamentari PSD, PC, UNPR şi PPDD propun reducerea TVA pentru lapte de consum, legume şi fructe proaspete la 9%, potrivit unei iniţiative legislative aflate în consultare publică.

În prezent, cota standard de TVA de 24% se aplică tuturor operaţiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse. În domeniul alimentelor, excepţia se aplică pentru livrarea sortimentelor de pâine şi a altor specialităţi de panificaţie, a anumitor tipuri de făină de grâu, cota de impozitare fiind de 9%. Potrivit proiectului, în cazul acestor produse, cota redusă de 9% se va aplica de către agenţii economici producători, importatori şi de către cei care le comercializează, scrie Mediafax.

Semnatarii proiectului menţionează, în expunerea de motive, că o astfel de măsură va determina „ascensiuni calitative şi cantitative în ceea ce priveşte consumul alimentelor autohtone incluse în aceste categorii”. Aceştia susţin că scăderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensată de creşterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operată modificarea. Acest proiect urmează să fie dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!