Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2014

Gazoductul Iași-Ungheni, gata în partea românească

Lucrările din România la gazoductul Iaşi-Ungheni au fost finalizate, inclusiv subtraversarea râului Prut, urmând ca sistemul de operare să fie preluat rapid de către Transgaz, a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o ședință de Guvern.

Cadrul legal care permite Transgaz să opereze această conductă a fost reglementat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă care completează Legea petrolului şi gazelor.

Potrivit Executivului, prin această ordonanță este creat cadrul legal prin care conductele de interconectare între sistemul de transport al gazelor naturale din România şi sistemele de transport din ţările vecine devin parte integrantă a sistemului naţional de transport al petrolului şi gazelor naturale.

Neadoptarea acestei ordonanţe de urgenţă putea duce la inoperabilitatea interconectorilor şi, pe cale de consecinţă, la întreruperi ale alimentării cu gaze în situaţii de criză, arată Guvernul.

România şi Republica Moldova lucrează la construcţia unei conducte de gaze între cele două ţări, pe ruta Iaşi şi Ungheni, având ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.

 

China, interesată de reactoarele nucleare românești

Banca Industrială şi Comercială a Chinei vrea să finanţeze construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de la Tarniţa şi linia de mare viteză Bucureşti-Constanţa. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea, care spune că instituţia va aduce peste 10 miliarde de euro în România, informează Digi24.

În plus, ar fi şi alte companii interesate să investească în România, în construirea unui parc eolian, dar şi în agricultură. În aceste condiţii, oficialii băncii chineze se gândesc să deschidă o sucursală în România.

„Eu cred că primul proiect la care vor începe lucrările în această toamnă, sper, este proiectul de la Rovinari şi cred că al doilea va fi cel de la Cernavoda. Sunt foarte interesaţi să înceapă să se finalizeze negocierile pentru proiecte discutate până acum şi finanţând proiecte care însumează valori mari, peste 10 miliarde de euro, analizează deja posibilitatea să deschidă o filială în România”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Lupta pentru IMM-uri

Guvernul vrea ca până în anul 2020 numărul firmelor mici şi mijlocii active în România să crească cu peste 40%, ajungând la 670.000, în care să lucreze 3,2 milioane de angajaţi, faţă de 2,6 milioane de persoane la finele anului 2013, potrivit proiectului de strategie pentru dezvoltarea IMM-urilor.

La finalul anului 2013, în România erau active aproape 475.00 firme mici şi mijlocii, astfel că până în 2020 guvernul îşi propune să creeze condiţiile pentru crearea a încă aproape 200.000 de IMM-uri.

„Date statistice relevante arată că aproximativ 57% dintre microîntreprinderile actuale sunt întreprinderi de subzistenţă, care permit asigurarea unui oarecare nivel de trai numai proprietarului afacerii şi familiei acestuia”, se arată în strategia Guvernului.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!