Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2014

PE SCURT:

  • Firmă românească cumpărată de Facebook
  • Noi curse Wizz Air în străinătate
  • Britanicii, mai atrași de mașini românești
  • Ajutor pentru companii

Firmă românească cumpărată de Facebook

Facebook a anunţat că va prelua compania de publicitate video online LiveRail. Printre cofondatorii firmei se află şi doi români, scrie Mediafax. LiveRail a fost fondată în 2007 de Andrei Dunca, Sergiu Biriş şi Mark Trefgarne, iar în prezent are birouri la San Francisco, New York, Londra, Paris şi Cluj-Napoca. Facebook nu a dezvăluit detalii despre preţul achiziţiei, dar potrivit surselor portalului TechCrunch, acesta s-ar ridica la 400-500 milioane dolari.

 

Noi curse Wizz Air în străinătate

Operatorul low-cost Wizz Air introduce, din noiembrie, noi curse din Timişoara către Munchen, Torino, Bruxelles şi Frankfurt şi va extinde flota pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara cu o nouă aeronavă de tip Airbus A320, relatează Mediafax.  Compania a mai anunţat că va introduce, din iarnă, noi curse şi din Cluj-Napoca spre Koln, Nürenberg, Geneva şi Malmo şi va extinde flota pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din oraş cu o nouă aeronavă de tip Airbus A320.

În prezent, Wizz Air operează 84 de rute din România către 40 de destinaţii. Wizz Air a transportat anul trecut în şi dinspre România 3,2 milioane de pasageri, faţă de 2,7 milioane în 2012. Operatorul ungar are curse de pe cinci aeroporturi din România, urmând ca din această vară să opereze şi de pe aeroportul din Craiova, către şase rute.

 

Britanicii, mai atraşi de maşini româneşti

Înmatriculările Dacia în Marea Britanie au crescut cu 85,5% în primele şase luni ale anului, la aproape 13.000 de autoturisme, avansul fiind cu mult peste cel de 10,6% înregistrat de piaţă, la 1,3 milioane de maşini, potrivit datelor Asociaţiei britanice a producătorilor şi dealerilor de maşini (SMMT). Cota de piaţă a mărcii Dacia în Marea Britanie a crescut în primele şase luni la 1,01%, de la 0,6% în intervalul similar al anului trecut.

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Franţa au crescut cu 30,4% în primele şase luni ale anului, la peste 58.500 unităţi, înregistrând cel mai puternic avans dintre mărcile cu vânzări semnificative, în timp ce piaţa a urcat cu 2,9%, la aproape 960.000 de maşini.

În Germania, înmatriculările au avansat în prima jumătate a anului cu 9,5%, la 25.700 unităţi, ritmul de creştere fiind de patru ori mai rapid decât cel al pieţei, de 2,4%, la 1,54 milioane de maşini. Germania este a doua piaţă ca mărime pentru Dacia, după Franţa.

 

Ajutor pentru companii

Guvernul a pregătit o nouă schemă de ajutor de stat, care să fie aplicată până la sfârşitul anului 2020, de care vor beneficia doar aproximativ 150 companii. Investiţiile iniţiale sunt ajutate doar dacă valoarea minimă se ridică la 20 milioane euro şi sunt păstrate cinci ani.  Noua schemă de ajutor de stat va avea ca obiectiv, conform unui document obţinut de Mediafax, stimularea doar a investiţiilor cu impact major în economie.

 

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!