Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iulie 2014

PE SCURT:

  • Cât câștigă românii
  • Produsele cumpărate online, mai ieftine
  • O bancă își schimbă denumirea

Cât câştigă românii

Populaţia a avut în primul trimestru venituri totale medii lunare pe gospodărie de 2.477 lei, unei persoane revenindu-i 928 de lei. În acelaşi timp, cheltuielile totale s-au plasat la 2.226 lei pe gospodărie şi 834 lei de persoană, cele de consum reprezentând 72,6% din total, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au reprezentant cea mai importantă sursă de venituri, adică aproape jumătate din veniturile totale ale gospodăriilor.

La formarea veniturilor gospodăriilor au mai contribuit veniturile din prestaţii sociale (24,1%), din agricultură (2,4%), din activităţi neagricole independente (2,5%) şi din proprietate şi vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,4%).

O pondere importantă o deţin şi veniturile în natură (17,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (16,2%).

Cheltuielile totale medii ale populaţiei, de 2.226 lei lunar pe gospodărie şi 834 lei pe persoană, au reprezentat 89,9% din nivelul veniturilor totale.

 

Produsele cumpărate online, mai ieftine

Aceleaşi produse pot fi în medie cu până la 25% mai ieftine în magazinele online decât în cele clasice (offline), diferenţele cele mai mari regăsindu-se la cărţi, tablete şi telefoane mobile, iar cele mai mici la aspiratoare şi hrana pentru animale de companie, potrivit unui studiu Millward Brown. Astfel, diferenţele de preţ ajung la 25% în cazul cărţilor, 15% la tablete şi 14% la telefoane mobile. Cele mai mici diferenţe de preţ între online şi offline s-au constat la aspiratoare (4%) şi la hrana pentru animalele de companie (1%).

 

O bancă îşi schimbă denumirea

Romanian International Bank (RIB), bancă recent achiziţionată de către grupul financiar polonez Getin Holding, îşi schimbă denumirea în Idea Bank şi îşi mută sediul într-un spaţiu de 3.500 metri pătraţi închiriat în Hermes Business Campus, în nordul Bucureştiului, unde vor lucra 300 angajaţi, scrie Mediafax.

Grupul polonez Getin a anunţat, de asemenea, că vrea să facă noi achiziţii în Europa Centrală şi de Est pentru a profita de preţurile reduse, pentru a-şi consolida prezenţa regională şi a ajunge precum Erste Group Bank sau Raiffeisen Bank.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!