Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 octombrie 2014

PE SCURT:

  • Concedieri în bănci
  • Nobelul pentru Economie, câștigat de un francez
  • Crește salariul minim
  • Marile companii de stat, un chilipir

Concedieri în bănci

Băncile fac tot mai multe disponibilizări: în ultimul an şi jumătate, au dat afară aproape 3.500 de oameni şi au închis 371 de unităţi, arată datele Băncii Naţionale a României, citate de Digi24. Bancherii au tăiat astfel din cheltuieli, pentru a compensa scăderile de profit sau pierderile din ultimii ani. Faţă de 2008, personalul din bănci s-a redus cu aproape 16.000 de persoane. În total, în băncile din România lucrează acum doar 56.000 de persoane, faţă de 72.000 de angajaţi în urmă cu şase ani.

 

Nobelul pentru Economie, câștigat de un francez

Premiul Nobel pentru Economie din acest an a fost acordat cercetătorului Jean Tirole de la Universitatea din Toulouse, Franţa, „pentru analiza puterii pe piaţă şi a reglementării pieţelor”, a informat Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, care decernează distincţia. Jean Tirole este unul dintre cei mai influenţi economişti din lume, lucrările sale vizând mai multe domenii. Cele mai importante studii ale sale explică modul în care trebuie înţelese şi reglementate industriile în care operează doar câteva companii puternice.

 

Crește salariul minim

Salariul minim pe economie va creşte cu peste 8% de la începutul anului viitor. Anunţul a fost făcut de ministrul muncii, Rovana Plumb. Adică cel mai mic salariu brut va fi mărit de la 900, la 975 de lei, informează Digi24

Majorarea progresivă va continua, iar, potrivit prognozei specialiştilor de la Muncă, salariul minim va ajunge la 1.200 de lei până la finele anului 2016.

Tot din 2015 cresc şi pensiile cu 5 procente, a mai anunţat Rovana Plumb. În prezent, în România sunt peste 5,3 milioane de pensionari. Se vor da bani mai mulţi şi pentru indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap. Acestea vor fi mărite din 2015 cu 16 procente. Indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap nu mai fuseseră mărite de şase ani.

 

Marile companii de stat, un chilipir

România ar obţine 8,4 miliarde de euro din vânzarea acţiunilor deţinute la cele mai importante companii de stat, acoperind, astfel, 6,3% din datoria publică, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Economică din Austria.

Vânzarea de titluri la companiile de stat listate pe bursă ar aduce 4,6 miliarde de euro, conform sursei citate, care ia în calcul Romgaz, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Transgaz, Rompetrol, Transelectrica, Conpet şi Oil Terminal. În plus, potenţiala privatizare a companiilor nelistate Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Electrica Furnizare şi Societatea Naţională a Sării va aduce României venituri de 3,8 miliarde de euro. Dacă statul român şi-ar păstra o participaţie de 25% la aceste companii, acolo unde există această posibilitate, veniturile din privatizare ar însuma 5 miliarde de euro, scrie Mediafax.         

În ceea ce priveşte alte state din Europa Centrală şi de Sud-Est, Cehia ar putea obţine 11 miliarde de euro din privatizarea totală a companiilor de stat, iar Polonia 16 miliarde de euro. Grecia este singura ţară care ar putea consemna un venit mai mic din privatizarea companiilor de stat decât România, şi anume 7 miliarde de euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!