Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 noiembrie 2014

PE SCURT:

  • Cota unică, cel puțin până în 2016
  • Fraude fiscale prin sms-uri
  • BNR relaxează din nou creditarea

Cota unică, cel puţin până în 2016

România va păstra cota unică de impozitare de 16% până la alegerile parlamentare din 2016, după care forţele politice care vor ieşi câştigătoare din acel scrutin vor adopta o decizie cu privire la menţinerea acesteia, a declarat premierul Victor Ponta. „Păstrarea cotei unice a fost o condiţie a partenerilor liberali din coaliţie. Am acceptat-o, o păstrăm şi sunt absolut convins că, până la alegerile din 2016, România va avea clar cota unică de 16%, iar, mai departe, sigur, forţele politice care vor avea legitimitatea dată de alegerile parlamentare din 2016 vor putea să spună dacă menţin această cotă unică sau nu”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a reluat totodată ideea că nu vor fi majorate taxe şi impozite pentru anul viitor, cu argumentul că tot ceea ce a fost adoptat şi se află în dezbatere în prezent se înscrie în politica fiscal-bugetară deja aprobată cu organismele internaţionale.

„Aşa încât, 2015 şi 2016, nu cred că guvernul viitor are în vedere să mărească vreo taxă sau vreun impozit special”, a afirmat Ponta.

 

Fraude fiscale prin SMS-uri

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii asupra unei posibile fraude prin intermediul unor sms-uri prin care persoanele sunt informate că au datorii la Fisc şi sunt sfătuite să apeleze un număr de telefon în vederea obţinerii unei reduceri sau evitării executării silite. „Persoane fizice recepţionează pe telefoane sms-uri în care sunt informaţi că au datorii către ANAF, care este cuantumul acestora şi sunt sfătuiţi să apeleze un număr de telefon în vederea obţinerii unei reduceri sau evitării executării silite”, se arată într-un comunicat al ANAF, citat de Mediafax.

Agenţia atenţionează contribuabilii că aceste sms-uri nu sunt transmise de organele fiscale şi să nu dea curs solicitărilor din acestea. De asemene, ANAF roagă contribuabilii care primesc astfel de sms-uri să se adreseze organelor fiscale de care aparţin în vederea clarificării stării de fapt fiscale.

 

BNR relaxează din nou creditarea

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric. Acest lucru ar trebuie să le permită băncilor să relaxeze condiţiile de creditare. Este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%, scrie Mediafax.

Astfel, în mai puţin de trei luni, banca centrală a operat trei reduceri consecutive ale dobânzii, în condiţiile în care România a intrat de la mijlocul anului în recesiune tehnică, iar inflaţia s-a plasat la niveluri foarte joase.       Totodată, banca centrală a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul  de la 16% la 14% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menţine la 10%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!