Observator economic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 5 iunie 2014

Sute de firme radiate zilnic

Patronii preferă să-şi închidă firmele decât să le redreseze. În primele patru luni, aproape 240 de firme au fost radiate zilnic în România, arată datele Registrului Comerţului, citate de Digi24. În total, este vorba despre peste 28.000 de firme radiate din ianuarie până la sfârşitul lunii aprilie, cifră în scădere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Capitala conduce acest clasament, cu aproape 3.500 de companii închise, urmată de judeţele Bihor şi Constanţa.

 

Investiţiile publice, reduse drastic

Autorităţile au redus cu 40% banii alocaţi investiţiilor publice în primele patru luni din an. Deşi sunt importante pentru dezvoltarea economiei, statul a făcut investiţii de doar 5,9 miliarde de lei, faţă de 9,7 miliarde de lei în perioada ianuarie – aprilie 2013, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, citate de Digi24. În schimb, autorităţile au dat mai mulţi bani la capitolul bunuri şi servicii, cu peste 7%. Banii au mers mai ales către plata datoriilor la furnizorii de medicamente. Astfel, statul a cheltuit cu aproape două miliarde de lei mai mult decât a încasat în primele patru luni ale anului. În ciuda scăderii investiţiilor, ministrul delegat pentru buget susţine că nu s-au tăiat bani.

„Este adevărat că sunt numeric mai puţine investiţii şi sunt două cauze. Principala cauză, în 2013 s-au plătit arierate aferente anilor trecuţi. În 2014 nu am mai avut ce arierate să plătim, pentru că le plătisem în 2013. Al doilea motiv ţine de fiecare investiţie în parte. Nu am tăiat niciun ban de la investiţii”, a explicat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

 

Austriecii taie păduri româneşti

Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece de prelucrare a lemnului, au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 1 miliard de euro, dublă comparativ cu 2009. Afacerile Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece care controlează prelucrarea lemnului din România, provin din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export. Producţia de cherestea în 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mililoane metri cubi în 2000.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!