Obstacole în plata taxelor de către firme

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 noiembrie 2015

România se situează pe locul al 55-lea din 189 de state analizate într-un clasament global al PwC care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie medie, rata totală de impozitare reducându-se de la 43,2% la 42%, nivel apropiat de media globală, de 40,8%.

„Faptul că România se clasează pentru al doilea an consecutiv în prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, România a reușit să scadă rata totală de impozitare față de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel că, în ediția din acest an, România se clasează înaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) și Ungariei (95), însă în urma Croației (38), Sloveniei (35) și țărilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 și Lituania 49)”, a declarat într-un comunicat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică din cadrul PwC România.

Ea a arătat că acest lucru subliniază necesitatea continuării în ritm susținut a reformelor înregistrate în ultimii ani și că intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ în acest sens, potrivit Mediafax.

 

Rata de impozitare, sub media europeană

România a consemnat în acest an o rată totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit de 42%, sub media statelor din Europa Centrală și de Est (45%) și aproape de media globală (40,8%).

La timpul necesar conformării cu legislația fiscală, România se poziționează printre fruntașii Europei Centrale și de Est, cu 159 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie regională de 218 de ore și un nivel global de 261 de ore.

O companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăți de taxe anual, față de o medie regională de 9,5 plăți și o medie globală de 25,6 de plăți.

„Chiar dacă România a făcut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare și plată online (de la 39 plăți în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plăți în Paying Taxes 2016, lucru care a generat și o creștere semnificativă în clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situăm la limita superioară prin raportare la alte state din Europa Centrală și de Est. Acest lucru este din cauza faptului că, pe lângă impozitele și taxele cunoscute, mai sunt și plăți datorate bugetului local”, se mai arată în comunicat.

Studiul „Paying Taxes 2016” ia în calcul toate taxele și contribuțiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an.

Raportul analizează ușurința plății taxelor în 189 de state la nivel global, luând în calcul rata totală de impozitare, timpul necesar conformării cu legislația fiscală (numărul de ore pe care le alocă o firmă pentru a respecta obligațiile de raportare și de plată a taxelor impuse) și numărul de plăți pe care trebuie să le facă o companie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!