Odihna viitorului: vise programate automat

Articol publicat in sectiunea Divertisment pe data 3 iulie 2014

sleeping

Somnul dulce cu care te-ai obișnuit ar putea să fie reglat automat în viitor. Nici măcar visele s-ar putea să nu îți mai aparțină, acestea putând fi programate automat. Ți se pare de domeniul SF? Vezi ce proiecte au în lucru cercetătorii și cum îți vor influența acestea sănătatea.

Programarea viselor

Cercetătorii germani lucrează deja la o metodă de programare a viselor, aceasta fiind bazată pe expunerea creierului la un curent electric de slabă intensitate (40Hz). Șocul electric efectuat în starea REM induce starea de „vis lucid”. Vei avea impresia că ești participant direct în acțiunea din vis și vei putea interveni în derularea ei. Este perfect pentru persoanele care suferă de coșmaruri, dar cercetătorii germani susțin că, în câteva decenii, vor putea programa și scenariile viselor, în funcție de opțiunea clientului.

Programarea viselor ascunde și pericole nevăzute. Conform ultimelor studii, visele au rolul de a sedimenta amintirile în memorie, așezându-le în contexte noi și contribuind la procesul de învățare. Pe de altă parte, visele stimulează creativitatea și ne feresc de amintirile neplăcute. Inclusiv coșmarurile au un rol important, până acum contribuind la supraviețuirea speciei umane.

Somnul perfect, în 2030

Condițiile perfecte de somn pentru fiecare persoană ar putea deveni o parte din viața noastră până în 2030, consideră futurologistul Ian Pearson. Acesta a fost deja cotactat de un lanț hotelier internațional pentru a crea condițiile tehnologice necesare stabilirii gradului de confort care să te trimită direct la somn. Pe lângă salteaua inteligentă, nu este exclus să avem în viitor și pijamale smart care să inducă automat starea de somn purtătorilor.

Somnul are două stări distincte: REM, cea în care ne scufundăm în vise, și NREM, stare de trecere în lumea viselor, împărțită în patru stadii distincte. Un somn indus automat poate duce la dereglarea funcțiilor creierului, acesta văzându-se nevoit să ardă etape la fiecare așezare într-un pat al viitorului.

Somnul hibernal

Somnul hibernal se afla deocamdată în studiu doar în cadrul programelor spațiale dezvoltate de NASA. Anumiți medici susțin însă că suspendarea sau încetinirea unor funcții fiziologice ar putea duce la salvarea unor victime ale accidentelor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!