Oficial, ne merge bine

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 aprilie 2016

Cu un șomaj de doar 6,5%, România marchează una dintre cele mai mici rate ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de statistică al UE.

 Rata medie a șomajului la nivelul statelor UE a fost de 8,9% în februarie. Cele mai mari rate ale șomajului au fost înregistrate în februarie în Spania (20,4%), Croația (15,1%), Cipru (12,3%) și Portugalia (12,3%), în timp ce statele cu cel mai scăzut șomaj au fost Germania (4,3%) și Cehia (4,5%), scrie Mediafax.

Totuși, șomajul foarte scăzut la un număr de salariați care nu acoperă niciun sfert din totalul populației din România ridică semne de întrebare privind modul în care se realizează aceste statistici.

Cu o populație de 20 de milioane de locuitori, în România doar 4,57 milioane au statut de salariat, iar șomajul este de 6,5%.

În comparație, Cehia, dintr-o populație totală de 10 milioane de locuitori, 5 milioane sunt salariați, iar șomajul este de 4,5% (cu doar 2 puncte procentuale mai scăzut decât în România), iar numărul de șomeri este de 240.000 de persoane.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!