Oficial SUA, despre baza Kogalniceanu si loialitatea Romaniei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 noiembrie 2013

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a afirmat, sambata seara, la Constanţa, ca baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan. In cadrul discursului sau susţinut in cadrul unei recepţii organizate la bordul navei Mount Whitney, la care au fost prezenţi politicieni, oficialitaţi militare si oameni de afaceri, el a precizat ca Romania este unul dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai SUA.

„In ultimul deceniu, in calitatea sa de membru NATO din anul 2004, Romania s-a transformat intr-unul dintre cei buni şi mai loiali aliaţi ai Statelor Unite, aducand o contribuţie timpurie la eforturile NATO şi ale coaliţiei in Kosovo, Irak şi Afganistan. Romania este un participant de incredere in cadrul operaţiunilor internaţionale de menţinere a stabilitaţii, aţi lucrat strans cu Forţele Armate ale Statelor Unite in operaţiuni pretutindeni in lume, aţi menţinut forţe compuse din mai mult de doua batalioane dislocate drept componente ale Forţei Internaţionale de Securitate din Afganistan şi aţi contribuit cu sute de jandarmi la instruirea forţelor de poliţie afgane. Statele Unite sprijina Romania in aceste dislocari internaţionale, oferind pregatire, exerciţii, finanţare, achiziţii in domeniul asistenţei de securitate şi in alte programe de colaborare pentru a mari numarul de militari romani complet echipaţi şi pregatiţi sa conlucreze umar la umar cu forţele americane”, a spus insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA.

El a menţionat ca pe langa sprijinul acordat in misiuni internaţionale, Romania indeplineşte şi alte activitaţi importante pe teritoriul sau.

„Sprijinul romanesc este evident in strainatate, dar Romania joaca, de asemenea, multiple roluri esenţiale acasa. Centrul de pregatire de lupta de la Cincu pregateşte militari şi civili din mai multe ţari pentru a participa la operaţiuni in sprijinul pacii. Romania gazduieşte şi Black Sea Rotational Force, care este un contingent permanent de militari ai Corpului de Infanterie Marina al Statelor Unite, care lucreaza la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu pentru a instrui sute de militari din aproximativ 10 alte ţari”, a afirmat Duane Butcher.

Oficialul american a subliniat ca Mihail Kogalniceanu va avea un rol important in retragerea echipamentelor militare din Afganistan. „Vorbind despre Mihail Kogalniceanu, Romania ne-a permis cu generozitate sa utilizam in mod extins unitaţile sale pentru transportul trupelor şi echipamentului spre şi dinspre Afganistan. Pe masura ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan.”

 

Legaturi puternice

„Statele Unite considera Romania ca fiind printre cei mai buni prieteni ai sai. Impartaşim atat de multe idealuri, opinii şi poziţii, incat este firesc ca legaturile dintre noi sa devina din ce in ce mai puternice. Am luptat umar la umar in Irak şi Afganistan, am facut aceleaşi sacrificii şi ne-am asumat aceleaşi riscuri in sprijinul misiunilor NATO. Parteneriatul nostru in domeniul securitaţii, atat cel bilateral, cat şi cel in calitate de aliaţi in cadrul NATO, asigura mai multa securitate pentru cetaţenii noştri şi a adus mai multa securitate şi libertate cetaţenilor din Libia, Afganistan şi Irak. Am gasit in Romania un partener cu care putem conlucra umar la umar intr-o gama completa de chestiuni”, a mai spus Duane Butcher.

Foto: Black Sea Rotational Force

Autor articol: Amira Damian
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!