Oficial SUA: „Scutul din România va contracara țări precum Iranul, nu Rusia”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 mai 2016

tancuri americane la Marea Neagra

Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, este de părere că activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de amenințările unor țări ca Iranul, reiterând poziția Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

„Acum, NATO va avea capacitățile militare de a apăra Europa”, a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu, județul Olt, în sistemul antirachetă al Alianței Nord-Atlantice.

—————————————

„Iranul continuă să suplimenteze capacitățile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiți. Sistemul antirachetă (din România – n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei.”

Robert Bell, citat de site-ul agenției Reuters

—————————————

Rusia va dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile să contracareze sistemele antirachetă americane instalate de NATO în România și Polonia, a avertizat, marți, Serghei Karakaiev, șeful Comandamentului forțelor strategice ruse, care a adăugat că Rusia a început să lucreze la îmbunătățirea capacităților pentru depășirea sistemului antirachetă al Alianței Nord-Atlantice:

—————————————

„Rusia va introduce noi tipuri de rachete intercontinentale, care vor avea traiectorii greu de anticipat; de asemenea, vom avea noi mijloace de a depăși sistemul antirachetă NATO. (…) Forțele balistice ruse sunt capabile să lanseze atacuri simultane din mai multe direcții.”

—————————————

Recent, Moscova a reiterat că este „extrem de preocupată” de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România și Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF) și avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. Statele Unite și NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara amenințări provenind din țări care nu se conformează reglementărilor internaționale, precum Iranul și Coreea de Nord.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!