Oficial ucrainean: 23 de români lucrează în Ucraina

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 11 august 2015

munca_in_ucraina

Șeful Serviciului de Ocupare a Forței de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kașuba, a declarat, recent, la Suceava, la o întâlnire cu ministrul român pentru dialog social Liviu Pop, că în Ucraina lucrează oficial 23 de români, în timp ce în România niciun ucrainean.

Întâlnirea de la Suceava între reprezentanți din Ucraina și România în domeniul ocupării forței de muncă a avut loc la solicitarea președintelui Serviciului de Stat de Ocupare a Forței de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kașuba.

El a cerut oficialilor români încheierea unui protocol de colaborare, înființarea unui oficiu româno-ucrainean pentru ocuparea forței de muncă și realizarea, în comun, a unor proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană pentru facilitarea ocupării forței de muncă și măsuri de reconversie profesională, potrivit Mediafax.

 

Ucrainenii ne cer sprijinul

Kașuba a spus că Ucraina trece printr-o situație complicată, având o perioadă dificilă, în care un rol important începe să îl aibă pregătirea profesională pentru recalificarea forței de muncă. El a cerut sprijinul partenerilor români în ceea ce privește realizarea programului național de ocupare a forței de muncă.

Totodată, el a spus că Serviciul de Stat de Ocupare a Forței de Muncă din Ucraina ar urma să se transforme în Agenție Națională și în acest domeniu fiind benefică experiența României.

 

Interesați de practica din România

„Suntem foarte interesați de practica din România, de analiza și prognoza ocupării forței de muncă, de mecanismele prin care oamenii de afaceri sunt încurajați să angajeze șomeri”, a mai declarat Kașuba, potrivit Mediafax.

El a subliniat că drumul Ucrainei este spre Europa și că experiența României în perioada integrării în UE trebuie folosită de partea ucraineană și a precizat că țara sa a semnat deja un protocol cu Germania pentru cooperarea în domeniul ocupării forței de muncă.

Kașuba a explicat că dorește ca Ucraina să semneze cu România un parteneriat prin care cele două părți devin parteneri prioritari privind colaborarea în domeniul ocupării forței de muncă, dar totodată să fie deschis un oficiu comun România-Ucraina prin care să fie derulate proiecte comune și să fie promovate proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană în domeniul schimburilor de locuri de muncă și de oferte de muncă în nordul și sudul Bucovinei.

—————————————

Nici un uncrainean în România?

El a prezentat date oficiale potrivit cărora Ucraina a dat posibilitatea unui număr de 23 de români să lucreze în Ucraina, dar că nu este înregistrat, oficial, niciun cetățean ucrainean care să lucreze în România din cei 78.000 de ucraineni care lucrează în țări ale Uniunii Europene.

Kașuba a spus, totuși, că nu crede că este adevărat că niciun ucrainean nu lucrează în România, dar că acestea sunt datele oficiale, menționând că una din țintele programului de reformă ucrainean în domeniul forței de muncă este să răspundă și de încadrarea cetățenilor ucraineni în spațiul european.

—————————————

Ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, prezent la această întâlnire din partea Guvernului României, l-a întrebat pe Kașuba dacă între cei 23 de români care lucrează oficial în Ucraina este înscris și antrenorul de fotbal Mircea Lucescu.

El a fost completat de directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, care a declarat că a primit deja o solicitare din partea unui sucevean care dorește să angajeze bucătari ucraineni cu salarii motivante.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!