Oficial: UE, in apararea romanilor si bulgarilor

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 9 iunie 2013

Temerile autoritatilor britanice vizavi de valurile de romani si bulgari ce ar putea sosi in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014 sunt neintemeiate, iar UE are nevoie de si mai multi imigranti pentru a prospera, in opinia Ceciliei Malmstrom, comisar european pentru afaceri interne.

Declaratiile sale au aparut intr-un articol publicat de cotidianul Evening Standard, ziarul care obisnuia sa publice cu regularitate materiale alarmiste despre etnicii romi care invadeaza zonele centrale londoneze.

 

Stigmatizarea romanilor: incorecta!

Stigmatizarea romanilor si bulgarilor, inflamarea opiniei publice cu privire la implicarea acestora in presupusele abuzuri in sistemul de beneficii sociale ori cresterea infractionalitatii au fost toate profund gresite, a sustinut suedeza Cecilia Malmstrom. Comisarul european pentru afaceri interne a facut aceste declaratii intr-un interviu in care a mai atras atentia ca Marea Britanie nu ar trebui nici macar sa se gandeasca la o posibila separare a tarii de Uniunea Europeana. Interventia sa poate fi interpretata ca o „mustruluiala” adresata actualilor guvernanti de la Londra, se apreciaza in editia Evening Standard din 23 mai.

Temerile privind abuzurile comise de romani si bulgari in Marea Britanie sunt nepotrivite, a sustinut comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom, intr-un interviu sustinut la sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Ea a atras atentia ca imigrantii din cele doua state est-europene in Regatul Unit nu ar mai trebui criticati doar pentru ca isi exercita aceleasi drepturi de care beneficiaza toti ceilalti cetateni UE. „Este nedrept sa stigmatizam doua tari pe baza simplelor presupuneri ca ar putea urma o crestere a infractionalitatii sau ca se va amplifica turismul social si abuzurile in sistemul de beneficii sociale. Este pur si simplu incorect”, a afirmat transant suedeza, atunci cand a fost intrebata de romani si bulgari.

 

Mai multi imigranti

„Vom avea nevoie de mai multi migranti in viitorul apropiat, din ratiuni demografice. Populatia din Uniunea Europeana a ajuns la o medie de varsta inaintata, deci va fi necesara de o masa de oameni mai tineri. Ne trebuie cat mai multa forta de munca bine calificata si persoane talentate”, a mai aratat Cecilia Malmstrom in interviul pe care l-a acordat la Strasbourg.

Ea a amintit ca si polonezii, alaturi de alti imigranti est-europeni din grupul statelor A8, blamati in Marea Britanie, au venit in regat pentru a munci. Contributia lor a fost pozitiva, intr-un moment in care tara se confrunta cu o natalitate scazuta si cu imbatranirea populatiei. Fara acestia, ar fi fost nevoie de o imigratie suplimentara din afara UE, a mai spus comisarul european.

 

Marea Britanie si UE

Britanicii vor raspunde „Nu” la un viitor referendum organizat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, spera comisarul european pentru afaceri interne, suedeza Cecilia Malmstrom. Aceasta a spus ca Regatul Unit a jucat un rol major in cadrul structurilor europene, influentand decisiv masurile luate la nivel continental pentru combaterea terorismului si a crimei organizate, a abuzurilor impotriva minorilor, ca si alte probleme transfrontaliere.

„Imi doresc ca Marea Britanie sa ramana membra a Uniunii Europene. Respect dorinta cetatenilor Regatului Unit, dar speram ca alegerea acestora sa fie in favoarea continuarii participarii tarii lor la constructia europeana”, a conchis Cecilia Malmstrom.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!