Oficial UE: „Europa să se aștepte la mai multe atacuri teroriste”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 iunie 2014

Europa ar trebui să fie pregătită pentru mai multe „atacuri la scară mică”, așa cum a fost atacul armat de la jumătatea lunii mai asupra Muzeului Evreiesc din Bruxelles, a declarat, luni, responsabilul pentru Combaterea terorismului în Uniunea Europeană, Gilles de Kerchove. „Nu mă aștept la încă un 9/11. Nu mă aștept la un atac major, sofisticat”, a precizat oficialul european, afirmând că cetățenii trebuie să fie pregătiți, mai degrabă, pentru incidente minore, arată NDTV. „Mă aștept la mai multe atacuri la scară mică, așa cum a fost cel din Bruxelles”, a continuat el, făcând referire la incidentul din 24 mai, în urma căruia trei oameni au murit, iar un tânăr încă se luptă pentru a rămâne în viață.

Suspect pentru atacul din Bruxelles este un tânăr francez de origine arabă, fost voluntar în războiul din Siria, în vârstă de 29 de ani. El a fost reținut, vineri, în Marseille. De Kerchove a afirmat că peste 2.000 de europeni au plecat în Siria sau sunt pe drum spre țara conflictuală, unde „sunt antrenați militar, devin radicalizați și au o rețea pe teritoriul Europei”. Incidentul din Bruxelles este „foarte, foarte îngrijorător” pentru securitatea Europei, a subliniat oficialul UE, adăugând că nu crede că atacatorul din Bruxelles este „un lup singuratic”, cu toate că nu s-a stabilit încă dacă el a acționat pe cont propriu sau nu.

Trei persoane au murit împușcate și una a fost grav rănită, la sfârșitul lunii mai, în atacul executat de o persoană înarmată cu o pușcă, în apropierea Muzeului Evreiesc al Belgiei, aflat în centrul orașului Bruxelles.

 

Violențe la granița cu Rusia

După un weekend relativ calm în estul Ucrainei, conflictul s-a aprins din nou luni dimineața, după ce miliția pro-rusă a atacat o unitate de grăniceri ucraineni de la frontiera regiunii Luhansk cu Rusia. Insurgenții au lansat mai multe atacuri cu mitraliere, grenade și lunetiști asupra postului de frontieră, relatează Reuters.

Reprezentanții unității ucrainene au declarat că 8-9 persoane din tabăra lor au fost rănite, în timp ce rebelii au avut mai multe pierderi – cinci morți și opt răniți. Forțele de securitate ucrainene au declarat că aproximativ 400 de separatiști au năvălit cu arme în zona postului de frontieră și că aceștia sunt greu de eliminat, pentru că au lunetiști într-un bloc de locuințe, iar armata nu poate trage în acea direcție de teamă să nu rănească civili. Luptele continuă de șapte ore.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!