Omar Sharif, răpus de infarct

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 17 iulie 2015

omarActorul de origine egipteană Omar Sharif, celebru pentru roluri din filme precum „Lawrence al Arabiei” şi „Doctor Jivago”, a murit la vârsta de 83 de ani, în urma unui infarct.

Purtătorul de cuvânt al artistului, Steve Kenis, a anunţat că actorul a murit într-un spital din Cairo, vineri, potrivit bbc.com.

În luna mai a acestui an, fiul lui Omar Sharif declara într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo că actorul avea pierderi de memorie şi s-a retras din activitate din cauza maladiei Alzheimer de care suferea. „Tatăl meu are Alzheimer. Este dificil de stabilit în ce stadiu este boala sa”, a declarat la acel moment Tarek El-Sharif. „Este evident că starea sa de sănătate nu se va îmbunătăţi, ci va deveni din ce în ce mai rea”, a mai spus fiul lui Omar Sharif.

Tarek El-Sharif a mai spus că tatăl său se lupta de trei ani cu această maladie şi a ajuns chiar să confunde numele filmelor sale.

„Încă ştie că este un actor faimos”, a spus Tarek El-Sharif. „Pierderile sale de memorie afectează aspecte specifice, detalii precum momentul în care a fost într-un anumit loc sau cu cine a jucat într-un anumit film”, a mai spus la momentul respectiv fiul lui Omar Sharif.

Tarek El-Sharif a mai spus că tatăl său întreba uneori de mama sa, actriţa Faten Hamama, uitând că aceasta a murit în luna ianuarie a acestui an. „Sunt perioade în timpul zilei când se simte mai bine şi alte perioade în care este confuz”, a mai spus Tarek El-Sharif.

Omar Sharif a jucat în filme devenite clasice ale cinematografiei anilor ’60: „Lawrence al Arabiei”, pentru care a obţinut o nominalizare la Oscar în 1964, şi „Doctor Jivago”.

Pe numele real Michel Dimitri Shalhoub, Omar Sharif s-a născut în Alexandria, într-o familie melkită greco-catolică din Liban, ulterior el convertindu-se la religia islamică. El şi soţia sa, Faten Hamama – un star al cinematografiei egiptene -, au avut un fiu, Tarek, care a apărut în filmul „Doctor Jivago” ca versiunea tânără a personajului interpretat de Sharif. Omar Sharif şi soţia sa s-au despărţit în 1966 – la un an după ce actorul s-a mutat în Europa, iar apoi au divorţat, în 1974. Sharif nu s-a recăsătorit, potrivit variety.com.

Născut în Alexandria, Egipt, pe 10 aprilie 1932, Omar Sharif a absolvit o şcoală engleză, a învăţat mai multe limbi străine, printre care engleză, spaniolă, greacă şi franceză, şi a dezvoltat o pasiune pentru teatru. A studiat matematică şi fizică la Victory College din Cairo şi a lucrat o perioadă pentru tatăl său, înainte de a se concentra pe ceea ce îl pasiona. Şi-a făcut debutul în filmul egiptean în 1953 şi a devenit o celebritate în ţara sa natală, înainte de a-şi câştiga recunoaşterea internaţională cu rolul interpretat în „Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia” (1962), pentru care a obţinut două premii Globul de Aur şi o nominalizare la Oscar, conform biography.com.

În 2003, a primit un Leu de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia pentru realizările sale cinematografice, precum şi premiul publicului pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Domnul Ibrahim şi florile Coranului”. Actorul a fost membru în juriul acestui festival în anul 1990. Totodată, în 2004 a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră la Dubai International Film Festival.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!