Onorabilul job de gunoier. Te-ai gândit vreodată?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 12 august 2015

uk_londra_gunoier_1_1_1

„În gunoi sunt bani”, se zice. Şi vor fi întotdeauna bani în această industrie pentru că orice comunitate este dispusă să plătească cu vârf şi îndesat pentru a scăpa de resturile pe care le aruncă zilnic, ce se transformă în gunoaie. La fel, prin reciclare, gunoaiele capătă şi o valoare comercială. De aceea, o carieră în această industrie nu este neapărat un lucru „murdar”.

 

Ce face un „refuse collector”?

Gunoierul, aşa-numitul „refuse collector”, strânge deşeurile şi materialele ce pot fi reciclate generate de proprietăţile rezidenţiale, comerciale şi industriale. Adesea, ei folosesc o maşină specializată de tonaj mare, care poate ridica şi goli în spaţiul de stocare al maşinii pubelele de diferite mărimi. După această operaţiune, „marfa” este transportată la un centru de sortare, reciclare şi distrugere a deşeurilor.

 

Cât se poate câştiga?

Salariile variază de obicei între £15.000 şi £18.000, în timp ce şoferii câştigă în jur de £19.000 pe an. Managerii obţin ceva mai mult, cam £25.000. Cifrele acestea sunt doar un ghid aproximativ, deşi este de aşteptat ca în Londra salariile să fie la un nivel sensibil mai ridicat.

 

Am nevoie de calificări?

Angajatorii vor fi primăriile locale şi companiile private de colectare şi management al deşeurilor. Ei trebuie să respecte anumite reguli de protecţia muncii şi sunt, de asemenea, restricţionaţi de asiguratori cu privire la candidaţii ce pot fi acceptaţi la muncă în acest domeniu. Nu există calificări speciale care se caută, deşi candidatul va trebui să aibă peste 18 ani, să fie în bună formă fizică şi sănătos, pentru că vorbim de ridicat şi cărat de greutăţi. Pentru postul de şofer, este nevoie în plus de un permis de conducere pentru categoria LGV (large goods vehicle).

 

Sunt eu de aşa ceva?

Postul de gunoier nu este pentru oricine. Munca este solicitantă şi candidatul nu trebuie să întâmpine dificultăţi atunci când trebuie să ridice şi să care obiecte grele. Vorbim de deşeuri, deci munca poate fi „mizerabilă” şi trebuie să ai „nas” pentru aşa ceva. Cu toate acestea, angajaţii au parte de o pregătire specială şi sunt şi echipaţi corespunzător, astfel încât să fie feriţi de pericole şi să nu se murdărească peste măsură.

 

Un job SIGUR

Va exista întotdeauna o ofertă de muncă pe această piaţă, deci vorbim de o carieră potenţial stabilă, cu oarece posibilităţi de avansare. Pentru locuri de muncă în domeniu trebuie contactate primăria locală sau serviciile de colectare a deşeurilor din zonă.

Pe site-ul organizaţiei Waste Management Industry Trening and Advisory Board (wamitab.org.uk) se pot găsi o muţime de informaţii cu privire la această industrie, la posibilităţile de pregătire în domeniu, precum şi oferte de job-uri.

 

Gunoierul, figură autoritară

Sunt critici la adresa gunoierilor care îi învinuiesc pe aceştia că au devenit mici tirani în aria lor de lucru, pentru simplul fapt că poartă acel echipament de protecţie reflectorizant şi că pot refuza oricând colectarea pubelelor de gunoi dacă consideră ei că nu s-au respectat regulie, de altfel foarte stricte, de aruncare ordonată a deşeurilor. Prin tratamentul lor uneori despotic gunoierii supără adesea localnicii chiar şi din comunităţi „de poveste” din Marea Britanie.

Gunoierii sunt mândri că sunt gunoieri, pentru că munca lor este foarte utilă societăţii. Nici o comunitate locală nu poate privi cu ochi buni o eventuală grevă a gunoierilor; este „lucrul cel mai murdar”!

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

9 pareri la “Onorabilul job de gunoier. Te-ai gândit vreodată?”

 1. Calita Spune:

  Eu doresc sa lucrez ca gunoier in strainatate.Am permis Cat B,C+E,cu experienta.

 2. Dan Spune:

  Sunt interesat de un job de gunoier.

 3. Ionut Spune:

  Vreau sa lucrez pe mașină de gunoi ca manipulant in roșiori de vede

 4. Marius Spune:

  Va salut.Puteti veni in Germania.Aici cel mai prost gunoier castiga doar 1800-2000 euro net.Meseria lui este foarte foatte grea.Da si el cu matura cam 2-3 ore din greu pe peronul de la metrou si schimba cam 10-15 saci de gunoi la tomberoanele din Metrou.Cine vrea mao multe detalii sa ma caute la email.
  Regallianus2018@gmail.com

 5. Duta Lucica Spune:

  Buna seara! D l Marius, vreau sa vb neaparat cu dvs. Cum sa fac?

 6. sorin Spune:

  Dn Marius am citit comentariile colegilor si sunt si eu int de acest loc de munca ,suntem mai multe persoane int de acest serviciu ,eu lucrez in domeniu si lucrez pe toate utilajele ,pe compactoare ,asperatoare basculante etc si doresc sa lucram impreuna cum dau de dv ? un respuns pe net va rog ! sau un nr de tel ! multumesc !!

 7. Ciubotariu Bogdan Spune:

  Lucrez in domeniu ca sofer pe o masina de colectare deseuri menajere, stiu foarte bine ce e de facut asa ca astept o eventuala colaborare cu dumneavoastra!

 8. Maftei valentin Spune:

  Sunt interesat de un loc de munca in acest domeniu.detin permis de conducere categoria b.va multumesc

 9. Costache Daniel. Marian Spune:

  Mar interesa un post de gunoier dar nustiu unde sa depun un c.v. va rog ma puteti ajuta ???

Spune-ti si tu parerea!