ONS: „Invazia” est-europenilor nu s-a materializat

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 26 august 2014

Românii şi bulgarii nu au invadat Marea Britanie, reconfirmă ultimele date oficiale date publicităţii de către Oficiul Naţional de Statistică în 13 august. Creşterea prezenţei româno-bulgare în regat a fost cu mult mai mică decât cea înregistrată în rândul polonezilor, lituanienilor, letonilor şi a altor migranţi proveniţi din grupul statelor A8, acceptate în UE în 2004. Cifrele furnizate de ONS sunt interpretate pozitiv, fiind asociate cu creşterea economică semnificativă înregistrată în Marea Britanie în ultimele luni, într-un articol apărut în prestigioasa publicaţie cotidiană Financial Times.

 

Românii şi bulgarii: mai mulţi cu 13.000

Numărul românilor şi bulgarilor stabiliţi în Regatul Unit a crescut cu doar 10% în al doilea trimestru al acestui an, conform ultimelor date statistice raportate de ONS. Prezenţa acestora s-a cifrat la 153.000 în intervalul aprilie-iunie, cu 13.000 mai mult decât în primul trimestru din 2014, când numărul raportat oficial al acestora a fost de 140.000.

„Datele indică faptul că temerile exprimate pe parcursul anului trecut, cu privire la o presupusă «invazie» a est-europenilor din România şi Bulgaria în Regatul Unit, imediat după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii britanice, nu s-au materializat”, subliniază Financial Times.

 

„Invazia” polonezilor

Numărul est-europenilor veniţi în Marea Britanie din statele care au aderat la UE în 2004 a ajuns la 861.000 în al doilea trimestru al acestui an, conform aceluiaşi raport ONS. Cifra arată o creştere cu 26% (178.000) a prezenţei acestora în Regatul Unit pe parcursul ultimelor 12 luni.

„Este cea mai mare creştere anuală consemnată în acest sens de către ONS din 2007, adică dinaintea declanşării ultimei recesiuni”, comentează cei de la Financial Times, subliniind că din grupul astfel identificat fac parte, printre alţii, polonezii, lituanienii şi letonii.

Creşterea numărului imigranţiilor din Marea Britanie este firească în actuala perioadă de vizibilă revigorare a economiei naţionale, se mai subliniază în acelaşi articol.

 

Est-europenii: sursa creşterii economiei britanice

Creşterea moderată a numărului est-europenilor din Regatul Unit nu ar trebui să surprindă pe nimeni în condiţiile actualei ascensiuni economice înregistrate în Marea Britanie, consideră Atul Hatwal, directorul organizaţiei Migration Matters Trust, ce militează în favoarea imigranţilor.

„Mediul de afaceri actual se extinde rapid, fapt care duce la necesitatea angajării de forţă de muncă bine calificată. Este nevoie de imigranţi pentru a satisface această cerere. Fără ei, companiile nu ar putea creşte, iar oportunităţile de angajare ar deveni mai limitate, inclusiv pentru forţa de muncă autohtonă. Şi, în final, revigorarea economiei naţionale ar avea de suferit în mod direct”, susţine Hatwal.

 

Politicienii, împotriva imigranţilor

Prezenţa est-europenilor în Regatul Unit continuă să îi nemulţumească, însă, pe politicienii din această ţară.

Premierul David Cameron a introdus, în ultimele luni, mai multe măsuri menite să îi descurajeze pe oamenii din răsăritul continentului european care se gândesc să vină în Marea Britanie. Recent, el a anunţat că va interzice angajatorilor britanici să promoveze locurile de muncă vacante pe care le au la dispoziţie pe website-ul specializat al Comisiei Europene.

Ministrul de finanţe britanic, conservatorul George Osborne, intenţionează, la rândul său, să introducă noi taxe concepute special pentru imigranţii cu venituri mici. O astfel de măsură ar elimina, practic, scutirea de taxe existentă până acum pentru toţi cei care câştigau o sumă mai mică decât un prag anual minim de venituri, atrag atenţia cei de la Financial Times.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!