ONU, falită de criza refugiaților

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 2 octombrie 2015

Drama refugiaților din Orientul Mijlociu care asaltează Europa a ajuns să scoată bani din bugetele celor mai importante economii. Țările membre G7, statele UE și statele bogate din Golful Persic au promis un ajutor de 1,8 miliarde dolari pentru ONU.

Decizia vine după ce secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, le-a atras atenția liderilor lumii, prezenți la Adunarea Generală ONU, că fondurile destinate programelor umanitare s-au epuizat, relatează cotidianul Hurriyet Daily News. Anunțul a fost făcut după o întâlnire a șefilor diplomației din țările membre G7 cu omologii lor din Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, Elveția, Turcia, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

La această oră, ONU se chinuie să găsească soluții pentru 60 milioane de persoane puse pe drumuri de conflictele izbucnite în diverse părți ale globului. Patru milioane de refugiați au fugit din calea războiului civil doar din Siria, sute de mii dintre aceștia îndreptându-se spre granița Uniunii Europene. Înaltul comisar pentru refugiați, Antonio Guterres, a mulțumit Germaniei și țărilor donatoare, menționând că ajutorul lor vine într-un moment crucial. „Noi suntem faliți”, a recunoscut Guterres, adăugând că ONU nu a reușit să asigure nici măcar minimele cerințe pentru găzduirea refugiaților sirieni în țările vecine din Orientul Mijlociu. „Asistăm la acest fenomen al migrației masive a refugiaților, deoarece a fost imposibil să asigurăm o viață normală pentru ei în țările în care au cerut prima dată azil”, a admis înaltul oficial ONU.

Numărul refugiaților din toată lumea aduce această criză la proporții nemaiîntâlnite din vremea celui de-al Doilea Război Mondial și, deși generozitatea comunității internaționale a fost constantă în ultimii ani, nevoile au crescut în mod dramatic.

Anul acesta, ONU are nevoie de aproximativ 20 miliarde de dolari pentru a gestiona criza umanitară de proporții aflată în plină desfășurare. Apelurile Națiunilor Unite pentru Irak, Yemen și Sudanul de Sud au adunat doar jumătate din sumele necesare gestionării crizelor din aceste state, în vreme ce criza din Siria a adunat doar o treime din necesarul de fonduri.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!