Operațiunea „PI-ul”: monede pentru persoanele cu probleme

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 16 februarie 2015

Londra_Opreatiunea PI

Pi cu pi se face avere. Este mesajul pe care îl transmite grupul de pe Facebook „Diaspora din Londra”, care a dat de curând startul campaniei „Operațiunea PI-ul”. Mai exact este vorba despre monedele de unu sau doi pence pe care le are oricine prin portofel, în pușculițe sau adunate în tot felul de cutii. Mărunțiș care nu este privit ca o valoare, dar care, strâns de la mai mulți oameni, se poate transforma într-o avere pentru cei care trec prin momente grele.

Pornind de la această idee, grupul format din peste 40 de persoane a adunat deja în prima lună de campanie suma de 550 de lire, bani care vor fi folosiți în scopuri nobile. În fiecare lună, ne spune purtătorul de cuvânt al grupului, Ana Maria Savin, se va strânge o sumă de bani, după care se vor anunța câteva cazuri, iar cel care va aduna cele mai multe voturi va primi mărunțișul donat.

————————————–

„Băiețelul care a primit cele mai multe voturi se numește Alexandru Dumitrașcu, este din Cisnădioara, județul Sibiu, are 12 ani și am aflat despre cazul său prin organizația Tineri de Bine.”

Ana Maria Savin

————————————–

 

Un grup dornic să ajute

Chiar dacă este un grup tânăr, format de doar câteva luni, asta nu i-a împiedicat să fie inventivi, activi, dornici să își ajute conaționalii și puși pe treabă. 40 de români din Londra, membrii grupului de pe Facebook Diaspora din Londra, au pus laolaltă tot mărunțișul de un pi și de doi pi pe care îl aveau strâns în pușculițe cu scopul de a-i ajuta pe românii cu probleme. Ideea ce îi aparține lui Ionuț Ceafăr, unul dintre administratorii grupului, a fost primită imediat cu entuziasm și de către ceilalți membri. În patru săptămâni, aceștia au reușit să strângă 550 de lire sterline, bani care vor merge la familia unui băiețel de 12 ani din România, diagnosticat cu leucemie, ne spune purtătorul de cuvânt al grupului, Ana Maria Savin.

„În total suntem 10 persoane care ne ocupăm de campanie. Ideea a luat ființă în luna ianuarie, iar la sfârșitul lunii, când are loc întâlnirea cu membrii grupului, toți am venit cu cutiuțe, cu pușculițe pline cu mărunțiș. I-am adunat pe toți într-o valiză și i-am schimbat. Care este ideea campaniei? În fiecare lună vom avea de strâns bani pentru un nou caz. După ce se strâng banii, se postează cazurile, se votează, iar cazul care adună cele mai multe voturi va câștiga bănuții. În prima lună au fost în total șase cazuri, s-au strâns în total 550 de lire, iar cele mai multe voturi le-a primit Alex, un băiețel de 12 ani, care locuiește în România și care a fost diagnosticat cu leucemie. Fiind și primul nostru caz, noi ca și grup am hotărât să îl ajutăm pe acest copilaș și să îi plătim tot tratamentul. Din câte am înțeles, Alex face tratamentul câte două luni, apoi face o pauză de două luni și tot așa. Toate costurile ajung undeva la 100 de lire pe săptămână, deci 400 de lire pe lună. Bani cu care noi vrem să îl ajutăm până la finalizarea tratamentului”, a declarat, pentru Diaspora Românească, Ana Maria.

Diaspora din Londra a luat ființă în perioada alegerilor prezidențiale. Atunci, câteva zeci de români s-au strâns pentru a discuta despre cum își pot exercita drepturile și responsabilitățile, iar sentimentul de unire a creat grupul.

————————————–

„Noi ca și grup ne-am înființat când au avut loc alegerile prezidențiale, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. După care ne-am întâlnit cu toții pentru a ne cunoaște mai bine. Așa a luat naștere Operațiunea PI-ul, idee care îi aparține lui Ionuț Ceafăr. Astfel, vom strânge acești pi, iar la fiecare sfârșit de lună vom posta câteva cazuri, oamenii le vor vota, iar cazul cu cele mai multe voturi va primi bănuții respectivi.”

Ana Maria Savin, purtător de cuvânt al grupului de pe Facebook Diaspora din Londra

————————————–

 

Unde se desfășoară campania?

Românii care vor să doneze și ei mărunțișul din pușculițe o pot face la magazinele românești, unde membrii grupului au lăsat cutii personalizate cu „Operațiunea PI-ul”.

„Campania se adresează celor de acasă. Noi vrem să facem ceva pentru cei din țară. Acesta este planul nostru. În cazul în care va fi un caz special al unui român care se află aici, îl vom ajuta cu tot ceea ce putem. Am început să punem cutiuțe și pe la magazinele românești, patiserii, saloane de înfrumusețare. Totul se desfășoară legal, noi mergem, vorbim cu patronii sau cu managerii și le explicăm procedura. Avem susținerea lui Iris Radulian, coordonatorul MY Romania Group. Nu vrem să creadă lumea că facem cine știe ce cu banii, tocmai de aceea avem chitanțe pentru orice bănuț schimbat la bancă.

Până în prezent sunt 12 magazine românești din Londra care dețin cutiile personalizate și care adună monede pentru grup, iar la întrunirea din această lună va fi pentru prima dată când acești bani vor fi numărați, iar cutiuțele golite vor fi returnate magazinelor, unde oricine poate contribui cu cât îl lasă inima.

————————————–

„Cutiuțele sunt ușor de recunoscut, sunt personalizate, le-am cumpărat de la 1 Pound, le-am învelit în hârtie roz și am scris Operațiunea PI-ul a grupului de pe Facebook Diaspora din Londra, sub egida My Romania Group. Astfel de cutiuțe mai sunt și la alte magazine. De exemplu, la McDondald’s sunt cutii pentru Unicef. Mereu sunt pline, pentru că aici totul costă 1.98, 2.93, 2.95 și mereu îți rămâne un pi sau doi, iar oamenii îi donează și astfel se adună.”

Ana Maria Savin

————————————–

Lumea este destul de receptivă, românii sunt foarte încântați. Am fost la un salon românesc, nici nu am apucat să termin de spus tot că m-au invitat imediat să las cutiuța fără nicio problemă. Am fost la un alt magazin românesc unde obișnuiam să îmi fac cumpărăturile, iar patronul a fost foarte bucuros. Nu mă așteptam ca oamenii să reacționeze așa, am mers cu puțină frică, pentru că nu toți sunt receptivi, mai ales când aud că vrei să strângi bani, însă totul a decurs foarte bine. Acum sunt în total sunt 12 magazine unde avem cutiuțe cu Operațiunea PI-ul”, ne explică Ana Maria.

Iată și magazinele care au spus DA și s-au alăturat acestei campanii a grupului Diaspora din Londra: Mistique Chic, Riverside Media Center, D&D Patisserie East London, Tradiţional, Postăvarul, Delicia, Avenue Salon, Home Made Caffe and Patisserie, Daniela, Alenka, Bacovia și Ardealul. Cele mai multe dintre ele se află în zonele East Ham, Upton Park, Canning Town, Bermondsey și Walthamstow.

Ana Maria Savin, purtătorul de cuvânt al grupului de pe Facebook Diaspora din Londra este din Roman, județul Piatra Neamț. Are 28 de ani și a ajuns în Anglia în urmă cu opt ani de zile. Își dorește să-i ajute pe cei cu probleme pentru că știe cât de greu le este acestor oameni. „Am lucrat mereu cu oameni bolnavi, am un frate bolnav, iar când trăiești într-un mediu mai sensibil, devii și tu sensibil”, ne spune tânăra.

————————————–

Mesaj pentru românii care vor să participe la campanie

 

„Românii care vor să se alăture sper să ne ajute să facem un lucru bun pentru cei din țară, pentru cei nevoiași. Vreau să le mulțumesc anticipat pentru tot ce vor dona. Și un singur pi contează. Pi cu pi se face avere. Vrem să dovedim că nu suntem oameni răi așa cum poate ne consideră unii dintre românii din țară, că dacă trăim aici, nu o ducem foarte bine. Toți avem greutăți… însă noi vrem să îi ajutăm și pe alții.”

Ana Maria Savin, purtător de cuvânt al grupului de pe Facebook Diaspora din Londra

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Operațiunea „PI-ul”: monede pentru persoanele cu probleme”

  1. Dan Spune:

    Ar trebui incercat si in Luton.
    Sunt peste 2000 romani

Spune-ti si tu parerea!